Guvernul a aprobat noul cadru de organizare a CNSAS

Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, noul cadru de organizare a CNSAS, documentul fiind introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, la insistenţele noului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat agenţiei MEDIAFAX consilierul premierului, Marius Oprea.

18 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat noul cadru de organizare a CNSAS

Guvernul a aprobat noul cadru de organizare a CNSAS

"Mă bucur că noul ministru al Justiţiei a înţeles importanţa acestui act normativ, el fiind cel care a solicitat ca ordonanţa să fie trecută pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern, spre aprobare", a spus Oprea.

El a precizat că în şedinţa Guvernului nu au fost aduse decât mici modificări la proiectul actului normativ elaborat de grupul de lucru pe care l-a condus.

"Practic, prin modificările aduse, în momentul de faţă putem vorbi de faptul că CNSAS nu are nimic comun cu o instanţă de judecată. CNSAS se rezumă la a constata, pe baza documentelor din arhivă, dacă cineva a colaborat cu Securitatea sau a fost lucrător al Securităţii, prin acesta ducând la îngrădirea drepturilor şi libertăţilor unei persoane, după care instituţia emite către instanţa de judecată această constatare, iar instanţa de judecată este cea care ia decizia finală în legătură cu colaborarea sau calitatea de lucrător al Securităţii a unei persoane", a spus Oprea.

Întrebat de presă dacă CNSAS va avea timp să îi verifice pe candidaţii la alegerile locale, consilierul premierului a arătat că pentru aceasta vor fi aplicate procedurile utilizate şi până în prezent.

"Procedura de verificare nu va putea fi una completă, se fac declaraţii pe propria răspundere, iar acestea sunt verificate chiar dacă respectivul candidat nu a ocupat funcţia pentru care a candidat", a spus Oprea.

În privinţa foştilor activişti de partid, a fost menţinută prevederea din vechea lege conform căreia persoanele cu atribuţii pe linie de securitate sunt asimilate colaboratorilor securităţii, în cazul în care prin acţiunile lor au afectat drepturile şi libertăţile omului.

Solicitat de asemenea să comenteze faptul că ordonanţa CNSAS a fost retrasă iniţial de pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului, Oprea a arătat că au existat "nişte probleme legate de avizare şi de modificările care au fost aduse ordonanţei".

Solicitat să răspundă dacă a avut divergenţe legate de ordonanţă cu Tudor Chiuariu, consilierul premierului pe probleme juridice şi fost ministru al justiţiei, Oprea a răspuns doar că este fericit acum pentru că ordonanţa a fost aprobată de Guvern.

Consilierul premierului declara, marţi seara, agenţiei MEDIAFAX, că actul normativ a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului, din cauza prevederii privind procedura de alegere a membrilor Colegiului, considerată neconstituţională.

Articolul incriminat prevede că nu pot fi aleşi drept membri ai colegiului persoanele condamnate penal şi amnistiate.

Oprea a susţinut că a fost informat că actul normativ ar fi fost retras la solicitarea consilierului pe probleme juridice al premierului, Tudor Chiuariu, fapt negat însă de acesta.

Guvernul a decis săptămâna trecută ca noul cadru de organizare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să fie promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă, pentru aplicarea rapidă a prevederilor, şi ca actul să fie aprobat după ce este lansat în dezbatere publică.

Marius Oprea, mandatat de Executiv să perfecteze şi să negocieze conţinutul actului normativ anterior adoptării sale, a anunţat, luni, la finalul discuţiilor cu reprezentanţi ai societăţii civile şi parlamentari că una dintre modificările convenite asupra textului este ca notele de constatare emise de Colegiul CNSAS să fie date publicităţii pe internet imediat după terminarea şedinţei în care acestea au fost asumate prin vot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici