Guvernul a modificat modul de calcul al taxei pe care companiile din telecom o plătesc către ANCOM

Guvernul a modificat modul de calcul al taxei pe care companiile din telecom o plătesc ANCOM, printr-o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri în domeniul comunicaţiilor electronice şi al infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice adoptată miercuri, 3 iulie.

229 afișări
Imaginea articolului Guvernul a modificat modul de calcul al taxei pe care companiile din telecom o plătesc către ANCOM

Guvernul a modificat modul de calcul al taxei pe care companiile din telecom o plătesc către ANCOM

Conform actului normativ adoptat miercuri procentul pe care companiile îl plătesc pentru monitorizarea ANCOM se determină anual, fără a depăşi 2% ca raport între: a) valoarea prevăzută la art. 123 alin. (1) din care se scad sumele încasate din tariful prevăzut la art. 126 alin. (1) lit. a) şi din tariful de monitorizare stabilit în anii precedenţi, la finele lunii anterioare celei în care se determină procentul, şi; b) cifra de afaceri cumulată a persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2).

Formula este asemănătoare cu cea prevăzută în OUG 111/2011, care stabilea taxa către ANCOM drept procentul care se determină anual, fără a depăşi 0,4%, ca raport între: a) cheltuielile administrative prevăzute la art. 123 alin. (2), din care se scad veniturile din alte surse; şi b) cifra de afaceri cumulată a persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2).

OUG 111/2011 a fost modificată de OUG 114/2018, care stabilea procentul prevăzut la alin. (1) şi (2) în cuantum de 3%, cu excepţia serviciilor poştale şi de curierat.

Miercuri Guvernul a anunţat că actul normativ adoptat pregăteşte desfăşurarea licitaţiei privind tehnologia 5G. „Actul adoptat astăzi aduce clarificări tehnice şi de reglementare privind determinarea şi aplicatibilitatea tarifului de monitorizare, noile reglementări fiind îndreptate spre armonizare cu dinamica pieţei şi cu legislaţia de la nivelul UE. Sunt două modificări: preţul spectrului radio în cadrul licitaţiilor este una dintre ele. Proiectul stabileşte că evaluarea fiecărei benzi de frecvenţă, atât la momentul acordării, cât şi la momentul prelungirii licenţelor să beneficieze de o analiză dedicată şi detaliată pentru a obţine un preţ optim. Stabilirea condiţiior de desfăşurare a licitaţiei pentru tehnologia 5G se va face prin Hotărâre a Guvernului ce va fi iniţiată la propunerea ANCOM, în colaborare cu specialişti din Ministerul Comunicaţiilor şi prin consultarea pieţei. În ceea ce priveşte tariful de monitorizare. Actul normativ instituie un mecanism de stabilire şi colectare a acestui tarif. Acest proiect de monitorizare se face în mpsura necesităţilor de finanţare anuale ale ANCOM pentru exercitarea atribuţiilor sale specifice pieţei de comuncaţii electronice. Prin introducerea acestui mecanism este eliminată posibilitatea supracolectării a acestor sume peste niveşlul de finanţare necesar ANCOM, aşa cum este stabilit în legislaţie”, a adăugat Nelu Barbu.

În expunerea de motive a actului normativ adoptat miercuri Guvernul admite că OUG 114/2018 a avut un rol de inhibare a investiţiilor în tehnologia 5G şi vorbeşte şi despe necesitatea colectării până la sfârşitul anului 2019, la bugetul de stat, a sumelor estimate pentru valorificarea benzilor de frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile, şi evitarea unui risc de deficit bugetar.

După introducerea taxei de 3%, unele companii din telecom au anunţat că îşi pot reconsidera planurile de participare la licitaţia 5G.

Taguri:
telecom,
ancom,
taxă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici