Guvernul Boc trebuie să mai dea afară 40.000 de funcţionari ca să ajungă la numărul de pe vremea guvernului Năstase

Politicienii se întreabă cum să construiască un buget cu un deficit cât mai redus în 2012, dar nu spun că cea mai la îndemână soluţie este restructurarea aparatului bugetar.

889 afișări
Imaginea articolului Guvernul Boc trebuie să mai dea afară 40.000 de funcţionari ca să ajungă la numărul de pe vremea guvernului Năstase

Guvernul Boc trebuie să mai dea afară 40.000 de funcţionari ca să ajungă la numărul de pe vremea guvernului Năstase (Imagine: Andrei Pungovschi/Arhiva Mediafax Foto)

La sfârşitul lunii iulie 2011 erau înregistraţi, conform Institutului de Statistică, 199.000 de funcţionari în administraţia publică şi apărare, cu 40.000 mai mult decât în decembrie 2004, anul când PDL a venit la putere împreună cu PNL. Cei 199.000 de funcţionari sunt inima sistemului birocratic, ei fiind în primul rând funcţionarii publici din ministere, agenţii guvernamentale şi aşa-numitele "deconcentrate", adică reprezentanţele ministerelor în judeţe.

În total, Guvernul spune că există 1,23 milioane de bugetari, dar aici intră şi personalul din educaţie şi sănătate, adică personalul productiv şi nu funcţionăresc.

Cei 40.000 în plus ar însemna o reducere a cheltuielilor cu salariile bugetarilor în proporţie de 20%, corelat cu numărul lor în totalul celor 199.000 de bugetari.

Sub presiunea FMI, restructurarea numărului de funcţionari a avut loc parţial abia în ultimul an.

În iulie 2010 erau 222.000 de funcţionari, conform INS, cu 23.000 mai mult decât în prezent şi egal cu numărul din decembrie 2008. Practic, datele arată că din decembrie 2008 şi până în iulie 2010 Guvernul nu a făcut niciun fel de restructurare în inima sistemului func­ţio­năresc, adică printre funcţionarii din administraţia publică.

Abia în ultimul an numărul acestora s-a redus cu 10%. Dar, aşa cum arată datele, este în continuare cu 40.000 mai ridicat decât acela din decembrie 2004.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici