Guvernul Orban a aprobat o hotărâre privind registrul agricol pentru perioada 2020 - 2024

Executivul a aprobat, vineri, un proiect de hotărâre privind registrul agricol pentru perioada 2020 - 2024, în condiţiile în care actul normativ care a reglementat timp de cinci ani registrul agricol va expira la 31 decembrie.

1278 afișări
Imaginea articolului Guvernul Orban a aprobat o hotărâre privind registrul agricol pentru perioada 2020 - 2024

Guvernul Orban a aprobat o hotărâre privind registrul agricol pentru perioada

„Propunem proiectul de hotărâre de Guvern privind registrul agricol pentru perioada 2020 - 2024, pentru că actul normativ care a reglementat timp de cinci ani registrul agricol expiră la 31 decembrie 2019. Hotărârea de Guvern 218 din 2015 şi Registrul agricol este un instrument în baza căruia fermierii primesc adeverinţe şi aplică pentru a beneficia de subvenţii de sprijin european direct”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, în debutul şedinţei de vineri a Guvernului.

Premierul Ludovic Orban l-a întrebat pe reprezentantul Ministerului Agriculturii dacă există o modalitate ca primarii să nu mai blocheze acordarea plăţilor la hectar pentru fermieri.

„Nu putem găsi o modalitate să scăpăm de blocajul acesta pe care îl fac unii primari în acordarea plăţilor la hectar? Pentru că sunt condiţionate plăţile de eliberarea de adeverinţe. L-am abordat pe domnul ministru (Adrian Oros - n.r.) şi chiar i-am solicitat să aibă o intervenţie energică şi mai ales să prezinte o situaţie cu primarii care pun beţe în roate din motive pe care nu le înţeleg”, a afirmat Ludovic Orban.

Secretarul de stat al Ministerului a răspuns că există un act normativ care prevede că primarii au obligaţia să emită aceste adeverinţe. Acesta că, în cazul în care vor fi blocaje ar fi bine să fie făcută o circulară comună cu Ministerul de Interne în care să le explice edililor că este un abuz împiedicarea dreptului fermierilor să acceseze fondurile europene.

„În ordonanţa 3 prevede în mod expres faptul că autorităţile publice locale, primarii sunt obligaţi să emită aceste adeverinţe, dar dacă vor fi semnalate cazuri în mod expres, ar trebui să facem o circulată comună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor să explicăm primarilor că orice fel de abuz din partea lor practic împiedică dreptul fermierilor români de a accesa fondurile europene”, a conchis Emil Dumitru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici