Guvernul, principalul legislator în România în mandatul 2008-2014. Cât la sută dintre proiectele de lege adoptate provin de la executiv

Parlamentul a delegat aproape în totalitate prerogativele în materie de legiferare către Guvern, în mandatul 2008-2012, Executivul devenind astfel principalul legislator în România, constată un studiu IPP dat publicităţii vineri.

149 afișări
Imaginea articolului Guvernul, principalul legislator în România în mandatul 2008-2014. Cât la sută dintre proiectele de lege adoptate provin de la executiv

Guvernul, principalul legislator în România în mandatul 2008-2014. Cât la sută dintre proiectele de lege adoptate provin de la executiv (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

Potrivit IPP, 74% din totalul proiectelor de lege adoptate, înregistrate la Parlament în mandatul 2008-2012, provin de la Guvern, restul de 26% fiind atribuite parlamentarilor.

IPP arată că Guvernul a ajuns să sufoce practic Parlamentul, cu un volum consistent de propuneri de legi, în legătură cu care nu-i lasă prea mult timp de reflecţie şi dezbatere.

Potrivit IPP, în numele eficienţei în actul de guvernare, partidele politice au slăbit în timpul actualului mandat din rolul şi puterea efectivă a Parlamentului.

IPP arată că numai 23% din proiectele depuse în actualul mandat la Cameră şi Senat (peste 5000) au devenit legi, restul fiind respinse sau încă în dezbatere, ceea ce reprezintă o scădere cu 30% faţă de mandatul anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici