Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege privind alegerea parlamentarilor şi a preşedinţilor CJ

Guvernul şi-a asumat, luni, răspunderea în Parlament pe legea votului uninominal, care se referă la alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, dar şi modifică şi completează Legea de alegere a autorităţilor administraţiei publice locale, pe cea a administraţiei publice şi Statutul aleşilor locali.

2 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege privind alegerea parlamentarilor şi a preşedinţilor CJ

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege privind alegerea parlamentarilor şi a preşedinţilor CJ

Referirile la aleşii locali au fost necesare după ce Guvernul a acceptat propunerea PSD ca şi preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi prin vot uninominal. În consecinţă, titulatura proiectului de lege pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea în faţa Legislativului este "Proiect de lege pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali".

Asumarea răspunderii a constat, de fapt, în prezentarea acestui proiect în plenul Camerelor reunite, de către premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Proiectul a rezultat din forma iniţială a legii propuse de Cabinet, la care s-au adăugat amendamente ale grupurilor parlamentare. Au fost depuse 113 amendamente şi au fost acceptate aproape un sfert dintre acestea, majoritatea de la PSD, cel mai important fiind cel referitor la alegerea preşedinţilor CJ.

Conform articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Acelaşi articol mai prevede că Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care şeful statului cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere, precizează Constituţia.

Conform calendarului procedurii parlamentare în cazul asumării răspunderii Guvernului pe votul uninominal, termenul de depunere a unei eventuale moţiuni de cenzură este joi, 1 noiembrie, aceasta urmând să fie prezentată luni, 5 noiembrie şi dezbătută joi, 8 noiembrie.

Până în prezent, niciun partid nu şi-a anunţat intenţia de a depune moţiune de cenzură la asumarea răspunderii Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici