Hrebenciuc l-ar putea susţine pe Diaconescu

Anunţul făcut de Cristian Diaconescu privind candidatura sa la şefia PSD a complicat ecuaţia electorală din partid, astfel că negocierile de până acum, inclusiv cele de la Poiana Braşov privind preşedinţia formaţiunii, s-au întors în punctul zero.

18 afișări
Imaginea articolului Hrebenciuc l-ar putea susţine pe Diaconescu

Hrebenciuc l-ar putea susţine pe Diaconescu (Imagine: Mediafax Foto)

Surse social-democrate au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că, în aceste condiţii, chiar unul dintre principalii susţinători ai lui Mircea Geoană, fostul coordonator al campaniei prezidenţiale, Viorel Hrebenciuc, ar agrea ideea de a-i acorda sprijinul său pentru şefia PSD lui Cristian Diaconescu, asigurându-şi astfel o "variantă de rezervă" în cazul în care opţiunile social-democraţilor nu ar asigura reuşita lui Geoană la Congres.

Conform surselor citate, Diaconescu ar fi manifestat o atitudine nehotărâtă în discuţiile cu fiecare dintre taberele din partid aflate în lupta pentru câştigarea preşedinţiei - tabăra Geoană (care i-a promis a doua funcţie în partid), tabăra Mitrea (care l-ar fi susţinut pentru prima funcţie în partid, cea de preşedinte) şi tabăra Năstase (care nu i-a oferit nimic explicit, dar care îşi dorea un mandat de doi ani pentru stabilizarea partidului).

Sursele menţionate au precizat că anunţul făcut de Diaconescu - întâi pe surse, apoi confirmat, fără explicarea motivaţiei, apoi motivat la modul general - au pus în dificultate toate taberele - Geoană, Mitrea, Năstase.

Potrivit surselor citate, Mitrea ar fi "supărat" în privinţa lui Diaconescu, considerând că, prin gestul său, Diaconescu s-ar fi poziţionat într-o tabără adversă lui Mitrea, deşi acesta anunţase şi public că îl susţine pentru preşedinţia partidului.

Pe de altă parte, şi Năstase ar fi fost pus într-o situaţie delicată, ideea tandemului său cu Diaconescu în privinţa mandatelor de doi ani rămânând, practic, în suspans.

Sursele citate au mai arătat că Diaconescu ar fi fost convins să candideze la preşedinţia PSD de către social-democraţi proveniţi din diverse zone şi tabere, motivul explicit fiind acela că acesta ar reuşi să contabilizeze opţiuni din toate taberele, precum ale celor care ar fi votat cu Geoană pentru că nu l-ar fi dorit pe Năstase sau pe Mitrea şi cărora li s-ar oferi acum o alternativă.

Aceleaşi surse au mai arătat că Diaconescu are şi susţinerea lui Ioan Rus şi Vasile Dâncu, exponenţi ai aşa-zisului "Grup de la Cluj", care ar fi avut un cuvânt de spus în favoarea candidaturii acestuia.

În aceste circumstanţe, au precizat sursele citate, Viorel Hrebenciuc, la care s-ar adăuga şi Marian Vanghelie, ar lua în calcul posibilitatea de a-l susţine pe Diaconescu, asigurându-şi astfel o "variantă de rezervă" în cazul în care opţiunile social-democraţilor nu ar asigura reuşita lui Geoană la Congres.

De altfel, liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat, luni, înaintea Comitetului Executiv, că a decis cu cine va vota la funcţia de preşedinte al partidului şi a spus că el oricum se va poziţiona de partea câştigătoare la Congres. "Eu sunt întotdeauna în tabăra câştigătoare. Îmi rezerv plăcerea de a vedea care este asta mai târziu", a spus Hrebenciuc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici