Iliescu: Decizia justiţiei în cazul generalului Stănculescu este nedreaptă

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, pe blogul personal că decizia instanţei supreme privind condamnarea generalului Victor Athanasie Stănculescu este nedreaptă, deoarece acesta nu a avut "nici o putere de decizie" şi nu i se pot reproşa actele de reprimare de la Timişoara.

18 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Decizia justiţiei în cazul generalului Stănculescu este nedreaptă

Iliescu: Decizia justiţiei în cazul generalului Stănculescu este nedreaptă (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Iliescu precizează, pe blog, că nu doreşte să comenteze hotărârea cu caracter definitiv a Instanţei Supreme de Justiţie, privind condamnarea generalilor Chiţac şi Stănculescu, în legătură cu evenimentele din Timişoara, din perioada 17–20 decembrie 1989.

"Însă, personal, o consider nedreaptă (decizia instanţei, n.r.), cel puţin în ceea ce îl priveşte pe generalul Stănculescu – care nu avea, atunci şi acolo, nicio putere de decizie şi deci nu i se pot reproşa actele de reprimare din Timişoara", a scris Iliescu.

Fostul şef al statului mai precizează că generalul Stănculescu "a avut, precum se ştie, un rol decisiv în ralierea armatei la revolta populară de înlăturare a lui Ceauşescu şi la instaurarea noii puteri provizorii".

Instanţa supremă a respins, miercuri, recursurile generalilor în rezervă Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu, care au rămas cu condamnările de câte 15 ani de închisoare în dosarul revoluţiei de la Timişoara. Sentinţa în acest dosar este definitivă.

Generalii Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu au fost ridicaţi, miercuri după-amiaza, de poliţiştii bucureşteni, care au pus în executare mandatul emis de instanţa militară.

Avocata lui Stănculescu a depus la Tribunalul Militar Bucureşti o cerere de întrerupere a executării pedepsei acestuia şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie contestaţia în anulare în cazul deciziei de condamnare la 15 ani de închisoare în dosarul revoluţiei de la Timişoara. Apărătoarea lui Stănculescu, Alice Drăghici, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a depus joi cele două cereri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici