Iliescu: Declaraţia lui Iuşcenko despre Bâstroe este diplomatică

Fostul preşedinte Ion Iliescu a catalogat ca fiind "diplomatică" declaraţia preşedintelui Ucrainei, Viktor Iuşcenko, cu privire la canalul Bîstroe, dar a apreciat-o ca fiind “ceva de genul «este treaba noastră, aşa că nu vă băgaţi»”.

4 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Declaraţia lui Iuşcenko despre Bâstroe este diplomatică

Iliescu: Declaraţia lui Iuşcenko despre Bâstroe este diplomatică

“Un răspuns diplomatic, pe de o parte. Pe de altă parte, din punct de vedere al dreptului internaţional, tot ce se află pe teritoriul unei ţări este treaba internă a ţării respective. Dar atunci când sunt consecinţe asupra teritoriului celeilalte, există obligaţia reciprocă de informare”, a spus Ion Iliescu după conferinţa “Ucraina. Un viitor european pentru un stat european”, susţinută de şeful statului ucrainean.

Fostul preşedinte a spus că problema canalului Bîstroe are drept cauză “modul samavolnic” în care Uniunea Sovetică a impus frontierele şi că un principiu fundamental pentru stabilirea unei frontiere pe un curs de apă este continuitatea şenalului navigabil.

“Argumentul lor a fost că noi avem Sulina, canal navigabil, avem Sfântul Gheorghe, dar nu are importanţă. Şi ei au dreptul să realizeze, mai ales pentru legătura cu portul Odessa pe braţul cel mai folosit, Bîstroe. Lucrările pe braţul Sulina au fost hotărâri ale Comisiei Europene a Dunării, la Galaţi, care a stabilit să facă lucrări de îndreptare a acestui braţ, să-l facă cel mai scurt, cu un şenal asigurat de 7 metri şi aşa mai departe", a explicat Ion Iliescu.

El a precizat, însă, că, atunci când România a realizat lucrări pe braţul Sfântul Gheorghe, a informat de fiecare dată să vadă "dacă sunt consecinţe ale regimului de curgere a apelor, a influenţei asupra mediului acvatic, asupra vegetaţiei".

"Răspunsul preşedintelui Iuşcenko este ceva de genul «este treaba noastră, aşa că nu vă băgaţi»”, a conchis Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici