Video INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Dacă aş fi în locul sistemului, aş lucra ca PSD să nu ia un scor mare/ USR-PLUS, în frunte cu Cioloş, se pot considera un eşec/ Un Traian Băsescu europarlamentar ar da mari dureri de cap chiar Uniunii Europene

Alegerile europarlamentare din 26 mai au cu totul altă miză, iar Klaus Iohannis ar putea fi candidatul unic al dreptei la prezidenţiale. Scrutinul ar putea tranşa conflictul Dragnea-Dăncilă şi s-ar putea solda cu un eşec pentru Alianţa USR-PLUS, afirmă jurnalistul Ion Cristoiu.

4799 afișări

Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu" că, deşi lăudat în presa română, summitul informal al UE de la Sibiu nu a luat nicio decizie, iar declaraţia finală este “o declaraţie în genul celor de la întâlnirile partidelor comuniste şi frăţeşti de la Moscova”.

Despre cazul Băsescu-CNSAS, Ion Cristoiu nu a exclus o intervenţie dinspre UE care să stopeze ascensiunea fostului şef al statului care ameninţă să devină preşedintele de facto al Parlamentului European. De asemenea, jurnalistul profeţeşte retragerea lui Băsescu după scrutinul din 26 mai şi o fuziune PMP-PNL. “Dacă câştigă, îşi cedează locul şi, după părerea mea se speră, şi cred că aşa va fi, se face o convenţie, Traian Băsescu se retrage”, a afirmat jurnalistul.

Cum alegerile europarlamentare au intrat în linie dreaptă, Ion Cristoiu a afirmat că, dacă ar fi în locul celor care vor să-l păstreze pe Klaus Iohannis, ar face în aşa fel încât să PNL să piardă acest scrutin pentru a mobiliza electoratul de dreapta la prezidenţiale.

“Europarlamentare nu sunt decât o trecere către prezidenţiale. Singurul lucru care interesează în România sunt prezidenţialele. Mobilizarea dreptei nu poţi să o faci decât ieşind şi spunând <băi, ieşiţi la vot că e pericol>”, a afirmat jurnalistul.

Din perspectiva actorilor electorali, Ion Cristoiu spune că USR-PLUS, în frunte cu Dacian Cioloş, se pot considera un eşec, şi susţine cauza unui partid care să reprezinte electoratul tânăr. “După părerea mea, punerea sub umbrelă a lui Dacian Cioloş a fost o mare greşeală, după părerea mea trebuia să rămână Nicuşor Dan pentru că acest partid, USR-ul, pe care eu am pariat ca un partid al tinerilor, ca un partid care vine şi scoate limba la întreaga clasă politică”, a explicat jurnalistul.

Rămânând în atmosfera alegerilor, Ion Cristoiu a mai spus că aducerea lui Radu Mazăre în ţară este tot un gest electoral. „Cred că şi scoaterea lui Tudorel Toader din acest punct de vedere poate să servească şi PSD-ului, ca interese, să-i sperie pe primari”, a punctat jurnalistul.

Cu toate acestea, Ion Cristoiu spune că rechemarea  ambasadorului George Maior din SUA si audierea lui Florian Coldea, ambii foşti şefi ai SRI, nu ar servi intereselor PSD. “Cei interesaţi în luarea la control a celor doi şefi nu sunt cei de la PSD.Este actuala conducere a SRI şi domnul Klaus Iohannis. Pentru că fostul şef al SRI, ambasador la Washington, este un mare deranj pentru Helvig”, a afirmat jurnalistul. 

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii Gândurile lui Cristoiu, alături de mine ca de fiecare dată jurnalistul Ion Cristoiu, bine aţi venit.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit şi trebuie să vă spun la mulţi ani de ziua dumneavoastră, v-am adus o carte cu dedicaţie şi o să vă şocheze că am zis vă urez şi nesuferitul la mulţi ani. Nesuferitul pentru că toată lumea spune la mulţi ani care uneori poate nu e bine că îmbătrâneşti, dar dumneavoastră nu o să îmbătrâniţi, rămâneţi veşnic tânără.

Monica Mihai: Vă mulţumesc. Avem în această săptămână câteva subiecte importante, am să vi le spun: vorbim despre Summit-ul UE care a avut loc la Sibiu pe data de 9 mai, avem un aşa zisă relaţie tensionată dintre Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă, Traian Băsescu a devenit ţinta atacurilor CNSAS, urmează să dezbatem şi acest subiect. Foştii şefi ai SRI sunt la ora decontului, George Maior ambasadorul României în SUA a fost rechemat sau ar urma să fie rechemat, iar Florian Coldea prim adjunctul SRI a fost audiat în această săptămână. Alegerile europarlamentare au intrat în linie dreaptă, partidele sunt în campanie electorală, urmează să discutăm care partid a reuşit şi referendumul. Avem lovitura săptămânală a săptămânii, avem şi şiretlicurile electorale, la ce au apelat lideri din diferite partide politice pentru a cuceri sau pentru a înmuia inimile alegătorilor, avem o rubrică nouă şi anume jurnalistul sau editorialul săptămânii şi avem ca de obicei Top 5 politicieni ai săptămânii. Haideţi să începem cu primul subiect, poate şi cel mai important din această perioadă, vorbim de Summit-ul informal UE care a avut loc pe data de 9 mai la Sibiu.

Ion Cristoiu: Nu putem vorbi despre summit decât dacă facem nişte precizări importante pe care presa română, fiind o presă de provincie a Europei, nu s-a ocupat, adică nu a arătat… în primul rând că nu este o premieră. Un summit informal a mai avut loc şi la Bratislava, este summit informal, deci nu se ia nici o decizie, e un summit plătit de ţara respectivă, după cum am scris e o modalitate a liderilor UE de a se duce undeva într-o ţară din est, de regulă, într-o ţară din est care nu numai că plăteşte, e foarte important, ne-a costat pe noi, dar ei îşi asigură ei să se simtă bine.  Din nenorocire pentru liderii UE şi pentru înalţii birocraţi de la Bruxelles, ei s-au simţit bine pentru că au fost nişte cetăţeni scoşi mai mult sau mai puţin…

Monica Mihai: Credeţi că au fost scoşi sau au venit de curiozitate?

Ion Cristoiu: Au fost scoşi, bine unii au venit de curiozitate, faptul că strigau “Trăiască Macron!” arată că erau scoşi. Au venit de curiozitate,  dar în occident era o demonstraţie împotriva lor. La noi sunt hore, ei s-au simţit bine şi eu nu cred că o să existe sentimentul la nivelul UE, m-am întors din Franţa de dimineaţă până seara toate dezbaterile sunt pe teza catastrofei UE, toate cărţile, toate ziarele au această temă…

Declaraţia UE de la Sibiu este o declaraţie în genul, fără exagerare, celor de la întâlnirile partidelor comuniste şi frăţeşti de la Moscova

Monica Mihai: Spuneţi că doar la noi există această admiraţie faţă de UE sau dorinţa de apartenenţă.

Ion Cristoiu: Există, cu toată stima pentru poporul român, este o atitudine de popor care încă  exagerez nu vreau să fiu răutăcios, de babuin, deci un popor care vede în UE, admite că UE este ca o mare favoare, ca un mare cadou ca un fel de bacşiş. Marile popoare din occident sunt nemulţumite de UE pentru că pentru ei UE e o afacere, o Uniune…

Monica Mihai: Există şi sondaje care arată în ultima vreme că mulţi din populaţia Europei consideră că peste 20 de ani UE nu va mai exista.

Ion Cristoiu: Cred că este optimist 20 de ani. Deci după semnalele care sunt UE şi aici ajungem la a doua mare problemă pe care o ridică acest summit de la Sibiu, este faptul că ei nu au luat nici o decizie, au mimat, asta spune presa occidentală că, nu, în presa noastră nu veţi găsi decât o premieră istorică şi măreţie.

Monica Mihai: Presa noastră a lăudat foarte mult evenimentul de pe 9 mai.

Ion Cristoiu: Păi e o presă de provincie, v-am mai spus a Europei şi atunci faptul că au venit nişte tipi din Europa şi ne-au binecuvântat teritoriul nostru naţional e văzut cu un mare entuziasm, nu  e cazul meu…

Monica Mihai: Totuşi s-a semnat Declaraţia de la Sibiu.

Ion Cristoiu: Declaraţia a fost făcută pulbere de toată presa occidentală deoarece este o declaraţie în genul, fără exagerare, celor de la întâlnirile partidelor comuniste şi frăţeşti de la Moscova de pe vremuri, pentru că nu vorbeşte nimic despre marile probleme pe care le are Uniunea, nu vorbeşte despre marile disensiuni care au fost şi în timpul Summit-ului, o să vă spun imediat, deja care au ieşit după Summit la iveală şi s-a încercat un document din acesta de faţadă care are exprimări de genul.. incredibile la ora actuală în raport cu realitatea din UE, vom fi la bine şi la rău. Asta în timp ce Macron a venit cu o campanie proprie şi anume în legătură cu protecţia mediului, cu măsurile pentru împotriva poluării, Orban a venit cu campania lui proprie cu imigranţii, dar cel mai important, de fapt ei practic în culise s-au păruit pentru că s-a ivit şi a crescut o mare problemă a Uniunii, alegerea preşedintelui Comisiei Europene.

Monica Mihai: Pentru prima dată înţeleg că există presiuni din partea Franţei ca preşedintele Comisiei să fie ales într-un alt mod decât s-a făcut până acum?

Ion Cristoiu: Da, deci aici este o discuţie, nu a ajuns în presa română, că mă rog noi nu putem discuta, noi fiind din ăia din vale, ce se întâmplă în castel, ştiţi că ăia din vale care…

Monica Mihai: Nu discutăm că nu ne permitem sau…?

Ion Cristoiu: Nu, nu discutăm pentru că avem mentalitate de şerbii din vale, eu nu sunt naţionalist, dar ăia când erau din vale şerbii din vale, castelul era în deal.

Monica Mihai: Adică suntem mulţumiţi că facem parte din echipă, dar nu contestăm deciziile lor.

Ion Cristoiu: Nu, nu ne interesa castelul din deal. Există o capodoperă, mie mi-a plăcut foarte mult Sadoveanu, l-am citit pe tot Sadoveanu de două ori cu creionul în mână, Bordeienii. Bordeienii sunt nişte tipi care trăiesc prin Moldova, prin bordeie şi din când în când vine stăpânul, el era boierul.  Unu, vine stăpânul care e tot timpul pe litoralele calde, vine cu jupâniţa şi ei sunt toţi daţi pe spate, ce frumoasă şi ce carne albă are jupâniţa ei fiind mai bronzaţi aşa şi al doilea, toţi sunt uimiţi, când vine momentul acela că e un moment de sărbătoare pentru ei, ei stau în bordeie în nişte găuri din mal. Sunt bucuroşi că vine cineva şi mai ales îl întreabă din când în când pe acest boier care e băiat de treabă, mai tânăr, cum e cu căşile peste căşi din occident, că auziseră ei că sunt cu etaje, căşi peste căşi, şi că există tren. Dar repet, imaginea este extraordinară.

Monica Mihai: Aceştia am fi noi românii?

Ion Cristoiu: Păi da, pentru că pentru ei de acolo, Bordeienii, acela venea boierul cu jupâniţa lui bine îmbrăcată şi bine parfumată dintr-o lume şi pleca, aşa şi ăştia. Deci, nu se poate ca noi care, totuşi, am fost admişi în UE, nu ni s-a făcut un cadou pentru că şi ei aveau nevoie şi, totuşi, după atâţia ani ar trebui să devenim un pic mai cetăţeni.

Monica Mihai: Că aţi adus subiectul în această zonă…

Ion Cristoiu: Şi ajung la poveste. Până acum adică data trecută, preşedintele Comisiei a fost ales pe următorul principiu: capul de listă spitzencandidat al partidului care câştigă alegerile devine automat. Acum am avea teoretic cap de listă este Weber de la PPE şi Timmermans am dat numai exemple de la socialişti. Macron este împotriva acestei formule, este sprijinit de estonieni, este sprijinit de către italieni, e sprijinit de Viktor Orban, paranteză, aţi observat că nu există Klaus Iohannis, deci Klaus Iohannis iese din această discuţie.

Ar fi un elogiu adus preşedintelui să spun că el este reprezentantul UE, el este unul din românii care vrea să fie cetăţean de mâna a doua

Monica Mihai: Asta am vrut să vă întreb adineauri, Klaus Iohannis aici este un bun reprezentant al intereselor României sau este cumva solul UE în România?

Ion Cristoiu: Ştiu că s-au spus, eu nu o să fiu… ar fi un elogiu adus preşedintelui să spun că el este reprezentantul UE, el este unul din românii care vrea să fie cetăţean de mâna a doua. Adică dacă aţi observat, nici la Sibiu şi în această dezbatere, deci în dezbaterea din Franţa electorală se discută foarte mult despre Uniune şi se discută încă o dată în mod corect, deoarece nu că să intrăm sau să ieşim din Uniune şi nici populişti eurosceptici, asta este un clişeu de propagandă bolşevică. Nu, se spune în felul următor, ce facem cu această Uniune care seamănă tot mai mult cu Uniunea Sovietică, în sensul că birocraţii de la Bruxelles iau nişte decizii care la un moment dat intră în contradicţii cu interesele naţionale, cu specificul naţional din punctul acesta de vedere. Vă dau un singur exemplu: birocraţii de la Bruxelles şi poate au dreptate spun aşa în toate  ţările din UE, judecătorul este absolut, deoarece judecătorul este independent, da, dar în est, în România, judecătorii sunt români, adică un specific naţional este că sunt români, nu sunt nemţi. Sunt români. Nu au tradiţie în familie, deci nu poţi să spui că au orgoliu de profesie, sunt şpăgari mulţi dintre ei, mulţi dintre ei au dosare la fosta Securitate şi atunci noi am venit pe plan naţional şi am spus “domn’e foarte frumos independent, dar hai să introducem şi un mecanism legal ca ei să nu facă abuzuri”,  pentru că există foarte multe abuzuri. Cei din occident judecând realităţile din România după realităţile din Germania…

Monica Mihai: Spun că nu e nevoie de aceste…

Ion Cristoiu: Păi nu e nevoie că judecătorii… ei spun aşa: nu e nevoie de nici o reglementare de presă deoarece jurnaliştii din România sunt independenţi, nu e adevărat.

Monica Mihai: Aici faceţi referire la sfaturile Comisiei de la Veneţia pe mai multe OUG de la noi? Pe modificările aduse în justiţie?

Ion Cristoiu: Da, eu am spus şi Comisia de la Veneţia care este folosită sigur de către UE, dar marea problemă în UE este aceasta: peste tot în lume se pune problema descentralizării, dacă aţi observat şi la noi. Adică să nu mai fie o instituţie naţională care să spună primarului din Cucuieţii din deal cum să crească el vacile şi atunci dacă este această tendinţă, pe plan european este o tendinţă de centralizare, adică să vină cineva de la Bruxelles care trăieşte la Bruxelles, el e birocrat.

Monica Mihai: Şi atunci vă întreb: are dreptate Liviu Dragnea când spune că merităm mai mult în UE?

Ion Cristoiu: El are dreptate, dar el când spune asta nu spune la un nivel de gândire, adică cum spun eu. El nu se înscrie în dezbaterea europeană,  este o chestiune electorală prin care el încearcă să câştige electoratul. Deci, noi românii, nici prin Dragnea, nici prin Iohannis, nici prin Orban şi nici prin cine vreţi dumneavoastră la ora actuală nu intrăm în dezbaterea europeană, e o dezbatere europeană fără precedent.

Monica Mihai: Noi, în schimb, suntem ocupaţi în această perioadă cu luptele politice interne?

Ion Cristoiu: Nu, suntem ocupaţi că trăim în vale.

Viorica Dăncilă, o soluţie catastrofală pentru PSD. Nu cred că a făcut cineva mai mare rău PSD-ului decât Viorica Dăncilă

Monica Mihai: O avem pe Viorica Dăncilă, premierul României şi pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, între care au început să iasă la iveală anumite tensiuni. Sunt aceste tensiuni doar de faţadă sau realmente se zdruncină relaţia dintre cei doi?

Ion Cristoiu: Nu, ele sunt reale după toate datele pe care le am şi eu, nu sunt de faţadă şi sunt şi logice, şi legice. După alegerile din decembrie 2016 în România s-a ivit o situaţie schizofrenică, adică preşedintele partidului care a câştigat o majoritate zdrobitoare, unică în postdecembrism, nu poate să fie şi premier. Neputând să fie premier atunci s-au creat două situaţii absurde: 1. Preşedintele partidului a încercat să impună premieri care, de fapt să fie, nu marionete, că nu oameni că oameni nu ai cum să pui, orice om nu poate fi chiar atât de supus. Adică au zis aşa: în loc să conduc eu că nu am cum să conduc …

Monica Mihai: Voi alege pe cineva să pun în locul meu.

Ion Cristoiu: Pe cineva şi care e…

Monica Mihai: Care l-a dezamăgit de fiecare dată.

Ion Cristoiu: Păi nu că şi în această conducere trebuie să îi dai o marjă, e ca la UE, adică celui pe care îl pui premier trebuie să îi spui, nu ştiu, ai totuşi un perimetru ca la fotbal în care ai voie să faci… nu, la Dragnea el voia ca la un moment dat ca premierii să nu mai facă nimic, adică să stea tot timpul la telefon cum a stat Grindeanu atunci când a venit cu OUG peste el Iohannis şi …

Monica Mihai: Nu ştia cum să procedeze, dacă să îl primească sau nu.

Ion Cristoiu: Nu ştia, că era plecat domnul Dragnea în SUA, şi dormea, şi s-a dus în WC şi a dat telefon să spună: ce fac?

Monica Mihai: Credeţi că Viorica Dăncilă nu mai face acest lucru, nu-l mai consultă pe Liviu Dragnea?

Ion Cristoiu: Deci, logic. Această aberaţie la care se adaugă faptul că Liviu Dragnea este şi suspicios. Adică pe lângă faptul că vrea să conducă el până la nivel de virgulă, adică şi premierul să nu mai fie om, şi roboţii au o minimă independenţă, el în acelaşi timp se şi teme. În momentul în care cineva, cum a fost Grindeanu, Grindeanu, ţineţi minte începuse să zburde prin Europa, imediat zice ”hopa, ăsta îmi ia şi partidul”.

Monica Mihai: Exista această temere?

Ion Cristoiu: Da, în cazul lui... şi atunci s-a ajuns, ştiu precis, la soluţia cu Viorica Dăncilă, o soluţie catastrofală pentru PSD, catastrofală, nu cred că a făcut cineva mai mare rău lui PSD decât Viorica Dăncilă pentru că, dacă Dragnea e un monstru, în imaginea publică, cum vreţi, oricine de acolo poate fi criticat, ea este, în imaginea publică, proasta.

Monica Mihai: Nu e mai spălată în ultima vreme, aşa cum spuneaţi chiar şi dumneavoastră în editorial?

Ion Cristoiu: Se încearcă o imagine. Dacă e vorba de o pagubă uriaşă făcută PSD-ului, a fost numirea ei care a fost efectul acestei spaime, preocupări a lui Dragnea de a avea pe cineva subordonat şi în mod inevitabil între timp au început...

Monica Mihai: Lucrurile au început să scârţâie. Avem în acest moment, îl avem pe Liviu Dragnea de o parte şi pe Viorica Dăncilă de altă parte şi avem alegerile europarlamentare care bat la uşă, pe 26 mai. Credeţi că în funcţie de rezultatul pe care îl va lua Partidul Social Democrat la aceste alegeri se va trasa polul de putere sau va merge puterea într-o direcţie sau într-alta?

Ion Cristoiu: Da. Cu condiţia ca victoria PSD să fie peste 30%.

Monica Mihai: Aceasta ar fi o reconfirmare a lui Liviu Dragnea?

Ion Cristoiu: Da, dacă este o victorie... deci avem două posibilităţi în cazul PSD, una catastrofală în care ei sunt pe locul doi, nu contează că au 30%, 25%, dacă sunt pe locul doi şi e cu un singur procent, cu un singur mandat sub PNL, s-a terminat, e pe locul doi. Chiar şi dacă e pe locul unu, trebuie să fie peste 30%. Adică diferenţa din... dacă sunt pe locul unu cu 25%, indiferent că PNL-ul e cu 20%, e puţin în raport cu...

Eu dac-aş fi în locul băieţilor din păduri, la sistem, aş lucra ca PSD-ul să nu obţină un scor mare

Monica Mihai: Ce-au avut la alegerile anterioare.

Ion Cristoiu: Şi în acel moment eu nu cred că îl scot pe Liviu Dragnea sau partidul se destramă sau cade de la putere, dar e clar că marja de manevră a lui Dragnea va fi minimă şi din acest punct de vedere, eu dac-aş fi în locul băieţilor din păduri, la sistem, aş lucra ca PSD-ul să nu obţină un scor mare.

Monica Mihai: Să aibă o implozie partidul.

Ion Cristoiu: Nu implozie, să aibă o blegeală, adică nu partidul, Dragnea. Cu peste 30% procentaj el zburdă şi gata e o victorie uriaşă....

Monica Mihai: Şi sub 30% e...

Ion Cristoiu: Sub 30 cu o singură... cu doi în faţă îşi pierde acel aplomb. Şi, probabil, va veni o perioadă foarte gravă şi pentru PSD, adică din asta de băltire, adică nu va avea niciunul dintre ei...

Monica Mihai: În care vor fi nevoiţi să-şi refacă strategia?

Ion Cristoiu: Nu, nu vor avea curaj, deci nu se va decide nimic, Dragnea va piui, iar doamna noastră de la Palatul Victoria va scânci şi nu va ieşi nimic, adică nu se va tranşa acest conflict care trebuie să se tranşeze după alegeri că nu se poate merge.

Monica Mihai: Au existat oricum nişte semnale în ultima vreme, o avem pe Viorica Dăncilă care a fost marele absent al mitingului PSD de la Iaşi, un miting important pe care cei din PSD l-au tot anunţat şi ar mai fi şi nişte mişcări pe la Guvern, Viorica Dăncilă care a început să concedieze din apropiaţi ai lui Liviu Dragnea. Sunt acestea semnale?

Ion Cristoiu: Da, am spus că sunt semnalele unei inevitabile cerţi, rupturi care era inevitabilă deoarece până şi Viorica Dăncilă nu e un robot, adică probabil că a mers şi ea cât a mers, la un moment dat a zis, “stai puţin că chiar în felul ăsta, din două în două minute, vreau să mă duc să-mi fac o cafea şi trebuie să-l sun pe Dragnea, pot să o fac sau nu pot să o fac? Şi ce fel de cafea, cu zahăr sau fără zahăr”, nu se poate conduce aşa.

Monica Mihai: În această săptămână, înainte de alegerile europarlamentare, Traian Băsescu s-ar putea spune că se află într-o oarecare dificultate, deoarece este acuzat sau urmează să se demonstreze că a făcut poliţie politică. Cine are interesul să-l scoată pe Traian Băsescu din scena politică chiar acum înainte de alegerile europarlamentare? Pentru că e important de spus că au mai existat adeverinţe de la CNSAS din care reieşea că acesta nu era un colaborator al Securităţii, aşa a ajuns şi să fie preşedinte, aşa a ajuns să fie primar, aşa a ajuns să fie senator şi acum aceste dovezi au apărut înainte de alegerile europarlamentare. E interesant momentul.

Dacă Traian Băsescu nu mai candida în 2004 istoria României era alta, alta. Poate câştiga Năstase, poate câştiga Geoană, da, arestările erau altele

Ion Cristoiu: Eu aş pune pe planul doi întrebarea cine are interesul, este o întrebare tipică pe care ne-o punem noi, eu îmi pun o întrebare al cărei răspuns mă stupefiază, continuu, mă aşteptam. După ce s-a întâmplat şi trebuie spus pe scurt ce s-a întâmplat, preşedintele României Traian Băsescu a obţinut de la CNSAS patru adeverinţe obligatorii până acum că nu a fost colaborator al poliţiei secrete, politice numită Securitatea. Bun, deodată, nu mă refer că e înainte de europarlamentare, deodată, după ce nu mai e preşedinte, aceeaşi instituţie, aceeaşi, staţi un pic, nu altă instituţie care să spună că i-a luat locul acestei instituţii CNSAS şi a zis noi ne-am uitat acolo... şi vine şi spune că era un dosar pe care ei nu l-au procesat şi că de fapt instituţia şi instituţia prin votul Colegiului confirmă, îl acuză, aceeaşi instituţie de a fi fost colaborator al poliţiei politice. Dacă e adevărat această acuzaţie şi ea se judecă în instanţă, atunci Traian Băsescu trebuia să nu mai candideze din 2004, nu spun înainte, da. Dacă nu mai candida în 2004 istoria României era alta, alta. Poate câştiga Năstase, poate câştiga Geoană, da, arestările erau altele, tot ce s-a întâmplat în aceşti zece ani, în mandatul lui Traian Băsescu se vede acum pe baza unei decizii, a unei instituţii româneşti, a statului de drept, ca a fost fals. Păi în aceste condiţii nu poţi rămâne altfel decât stupefiat, văzând că nimeni nu reacţionează?

Monica Mihai: Cum a fost posibil aşa ceva?

Ion Cristoiu: Păi, nu, încă o dată. Trebuia neapărat o urgentă anchetă penală pentru că...

Monica Mihai: În instituţie.

Ion Cristoiu: Păi în instituţie. Cine a ascuns dosarul? Nu că ce se dă acum.

Monica Mihai:  Dumneavoastră ce credeţi? Aveţi o teorie, cu siguranţă.

Ion Cristoiu: Da. Acest dosar... de fapt nu, partea care este zdrobitoare, nu ştiu, vom vedea în instanţă, anume cu informările olografe semnate de studentul, că era student la Marină, Traian Băsescu, despre colegii săi, spune că au fost găsite în alte dosare, da? Avem două etape, e foarte important ce spun, unu, ca apropo de seriozitatea dosarului, etapa este că cei de la investigaţii fac o notă în care ataşează acest dosar şi propun trimiterea în instanţă, instanţa decide, ca colaborator al poliţiei politice. Acest dosar este votat de Colegiu, atenţie, au fost foarte multe situaţii în care Colegiul a respins pentru că Colegiul judecă. Faptul că Colegiul a votat, înseamnă că chiar sunt foarte grave acuzaţiile de acolo, da? Şi părerea mea este că aceste două, două am înţeles că sunt, foi, deocamdată, au fost la servicii, nu are cum să fie la CNSAS.

Monica Mihai: Dar văzând, urmărind această logică nu este posibil ca să mai apară astfel de informări şi despre alte persoane care au...

Ion Cristoiu: Ba da, acum o să mă întrebaţi, sigur, de ce nu s-a întâmplat nimic? După părerea mea, a fost o hotărâre luată la Cotroceni în care au venit nişte şmecheri şi au zis ”domnule preşedinte avem o problemă cu PMP-ul, să vedeţi că acolo şi creşte după preluareade către Traian Băsescu în sondaje şi PMP-ul dacă trece pragul electoral la europarlamentare, are 5%, ia de la PNL, deci dacă nu trece, locurile se redistribuie, da? Bănuiesc că PNL-ul şi atunci probabil că au zis hai să facem această chestiune, hai să facem noi un aranjament, dar după părerea mea nu le-a ieşit, că, surprinzător, n-a ieşit scandal, aţi observat şi dumneavoastră, adică m-a aşteptam ca ONG-uri ori partide politice să-i ceară lui Traian Băsescu să nu mai candideze.

S-a urmărit ca PMP-ul să fuzioneze cu PNL-ul. Este foarte greu să uneşti PMP-ul, să-l fuzionezi, să dispară în PNL, cu Băsescu înăuntru

Monica Mihai: Dar, în acest caz, CNSAS a luat locul DNA-ului?

Ion Cristoiu: Da. A luat locul DNA-ului şi vă mai atrag atenţia, după părerea mea, pentru că marea întrebare este, după ce ne-am dat seama că nu s-a întâmplat nimic şi trebuia să se întâmple, de fapt, care, ce s-a urmărit. După părerea mea s-a urmărit asta , s-a urmărit ceva care, încă nu pot să-mi dau seama dacă s-a rezolvat, şi anume după europarlamentare, ca PMP-ul să fuzioneze cu PNL-ul. Eu cred că asta e principalul de fapt .

Monica Mihai: Existau semnale în această direcţie?

Ion Cristoiu: De foarte mult timp. În momentul în care PMP-ul este preluat şi învinge în aceste alegeri, este foarte greu să uneşti PMP-ul, să-l fuzionezi, să dispară în PNL, cu Băsescu înăuntru. Deci există şi această posibilitate, s-o notaţi.

Monica Mihai: De ce? Credeţi că nu ar vrea Traian Băsescu?

Ion Cristoiu: Nu, calculul, vom vedea. Calculul bănuiesc că este acesta şi altul mai important decât ideea de a reduce... deci avem o ipoteză, a fost lansată acum ca să îi scadă lui Traian Băsescu cota în sondaje şi PMP-ul să nu treacă. Acum îmi dau seama văzând că nu s-a dezvoltat, adică nu au fost articole critice, n-au poziţii luate de ONG-urile care sunt ale băieţilor ca să fie o a doua ipoteză şi cred că asta e şi anume în felul următor: indiferent de rezultatul la europarlamentare, chiar şi dacă câştigă, Traian Băsescu renunţă la candidatură şi zice că se retrage din politică. Având în vedere scandalul, nu ştiu, chiar dacă îi dă decizie de la Curtea de Apel că n-a fost, ascultaţi cu atenţie...

Monica Mihai: Vă ascult şi sunt curioasă când ar face această mişcare?

Ion Cristoiu: Păi după europarlamentare, deci dacă câştigă îşi cedează locul şi, după părerea mea, se speră şi cred că aşa va fi se face o convenţie, Traian Băsescu se retrage invocând...

Monica Mihai: Şi PMP intră în PNL.

Ion Cristoiu: Da, şi fuzionează.

Monica Mihai: Şi dacă nu se va întâmpla acest lucru atunci care ar fi scenariul?

Ion Cristoiu: Păi dacă nu se va întâmpla acest lucru atunci Curtea de Apel îl declară colaborator al poliţiei politice...

Monica Mihai: Ziceţi că trebuie eliminat oricum Traian Băsescu de pe scena PMP-ului.

Ion Cristoiu: Da, trebuie să se retragă, eu cred că asta...

Monica Mihai: De ce nu ar vrea să fie coleg cu domnul Blaga din nou?

Ion Cristoiu: La ce?

Monica Mihai: În partid?

Ion Cristoiu: Dar nu poate să fuzioneze, cum să fuzioneze, iertaţi-mă, gândiţi-vă că eu conduc o gazetă de perete acum, cam aşa ceva e PMP-ul pentru Traian Băsescu şi deodată gazeta aia de perete trebuie să fuzioneze cu un ziar şi n-are cum cu mine că să fuzioneze el trebuie să fie sub comanda... îl vedeţi pe Traian Băsescu comandat de Orban?

Dacă Traian Băsescu intră în Parlamentul European, păi el devine preşedintele de facto al Parlamentului

Monica Mihai: Da, dar este preşedinte de onoare, preşedintele executiv este domnul Tomac. Poate domnul Tomac are alt plan.

Ion Cristoiu: Da, dar el e înăuntru, deci în momentul...

Monica Mihai: N-ar accepta, spuneţi…

Ion Cristoiu: Nu şi chiar dacă ar accepta sună ca dracul, îl vedeţi pe Traian Băsescu subordonat lui Blaga? Şi a treia ipoteză pe care trebuie să o luăm în calcul, eu cred că aici a fost şi o intervenţie dinspre Uniunea Europeană pentru că un Traian Băsescu europarlamentar ar da mari dureri de cap chiar Uniunii Europene. Ia, imaginaţi-vă pe Traian Băsescu, până mai ieri era preşedinte era cu ei, da...

Monica Mihai: Şi acum dintr-o dată ar fi contra.

Ion Cristoiu: Nu, şi dintr-o dată intră în Parlamentul European, păi el devine preşedintele de facto al Parlamentului, sunteţi de acord? Imaginaţi-vă un Traian Băsescu...

Monica Mihai: Credeţi că are atâta putere de convingere?

Ion Cristoiu: Nu, dar el ştie. Gândiţi-vă că ar fi primul preşedinte al unei ţări membre care ajunge un simplu europarlamentar. Îl vedeţi dumneavoastră pe Traian Băsescu un simplu europarlamentar? Cu ce ştie el, cu... Adică o vedeţi dumneavoastră pe Merkel zicând acolo, domnule europarlamentar? Până mai ieri erau colegi, cred că şi asta a fost... Dar eu cred că e a doua ipoteză, deci...

Monica Mihai: E foarte interesant de urmărit ce se va întâmpla după 26 mai.

Ion Cristoiu: Profeţesc. Domnul Traian Băsescu, indiferent de rezultat, se retrage şi PMP...

Monica Mihai: Sau va fi retras?

Ion Cristoiu: Se retrage... şi Curtea de Apel îl va achita.

Cei interesaţi în luarea la control a celor doi foşti şefi SRI nu sunt cei de la PSD. Este actuala conducere a SRI şi domnul Klaus Iohannis

Monica Mihai: Că tot vorbim de retrageri, în săptămâna care a trecut, ambasadorul Statelor Unite, George Maior, i s-a cerut preşedintelui să-l cheme în România şi să numească un alt ambasador la Washington. În acelaşi timp, Florian Coldea a fost audiat în această săptămână în dosarul Laurei Codruţa Kovesi. Sunt foştii şefi ai SRI luaţi la control? Sau e momentul decontului pentru aceştia?

Ion Cristoiu: Da, dar... deci sunt luaţi la control, cei interesaţi în luarea la control a celor doi şefi nu sunt cei de la PSD.

Monica Mihai: Cine ar fi?

Ion Cristoiu: Este actuala conducere a SRI şi domnul Klaus Iohannis. Pentru că fostul şef al SRI, ambasador la Washington, este un mare deranj pentru Hellvig.

Monica Mihai: De ce spuneţi asta?

Ion Cristoiu: Păi pentru că a fost înaintea lui şef, pentru că în interiorul SRI sunt în continuare nişte oameni de-ai lui Maior şi Maior dacă e încă ambasador la Washington, e un tip care mai poate influenţa pe cineva din SRI. E puternic, dar în momentul în care e adus în România şi devine un pensionar sau un... va veni la Biblioteca Academiei împreună cu mine, nu va mai avea nicio putere, deci din acest punct de vedere e greşit să se spună că propunerea vine de la Meleşcanu, dinspre PSD. Nu, PSD-iştilor... ba dimpotrivă, Maior a fost de-al lor. PSD-iştii sunt interesaţi... Unu este Hellvig şi al doilea este Klaus Iohannis. Şi în legătură cu Coldea, înnegrirea imaginii a celor doi este tot un interes al actualei conduceri a SRI, spun la rece. În momentul în care cei doi sunt tot mai răi pe zi ce trece, sunteţi de acord, devine tot mai bun pe zi ce trece domnul Hellvig, actuala conducere, în sensul acesta, aici este interesul.

Monica Mihai: Au existat nemulţumiri semnalate şi de Călin Popescu Tăriceanu care susţinea că este nemulţumit de activitatea domnului Maior că nu ar fi organizat vizite suficiente în Statele Unite pentru cei din actuala conducere a ţării şi că, după părerea lui, acesta nu şi-a făcut datoria.

Aducerea lui Mazăre în ţară este tot un gest electoral. Cred că şi scoaterea lui Tudorel Toader din acest punct de vedere a avut interesul, poate să servească şi PSD-ului, ca interese, să-i sperie pe primari

Ion Cristoiu: Eu n-am negat că rezolvă şi nişte interese ale domnului Tăriceanu, dar am spus că principalii beneficiari sunt Hellvig şi cu Klaus Iohannis, în sensul ăsta am spus.  Doi, afacerea Popa, la care este anchetat acum, este o gravă ilegalitate deoarece domnul respectiv trebuia adus în ţară în campania electorală, deci în favoarea unui interes politic a lui Traian Băsescu, da? Dacă mergea pe filierele obişnuite, care au luat prin surprindere Ministerul de Interne avea bani, numai că dura birocratic încă vreo lună şi atunci s-a ales soluţia asta. Din acest punct de vedere, mă miră că nimeni din presă n-a sesizat că şi aducerea lui Mazăre e tot cu cântec acum. Vă spun de ce. Pentru că ei nu aveau bani alocaţi acum, sunt alocaţi mult mai demult pentru acum, cei de la Ministerul de Interne, şi dă bine în campania electorală să-l aducem pe Mazăre în ţară, un semnal dat PSD-iştilor ”indiferent ce faceţi, noi tot vă arestăm”. Deci din punctul acesta de vedere aducerea lui Mazăre este tot un gest electoral, n-are nicio legătură cu... adică sigur că trebuia, dar brusc...

Monica Mihai: E interesant momentul pentru că se ştia de foarte multă vreme că este acolo, dintr-o dată l-au reţinut.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră aţi spus. Dintr-o dată s-a trezit... dintr-o dată Ana Birchall a făcut într-o noapte lucru care Ministerul de Justiţie... îmi spuneţi mie că a tradus ea într-o noapte, chiar mă ia peste picior.

Monica Mihai: Să fie încă una dintre chestiile pe care Tudorel Toader n-ar fi vrut să le facă şi a făcut-o Ana Birchall?

Ion Cristoiu: S-ar putea, uite bună explicaţie, dovadă eu nu cred că echipa aia a tradus 600 de pagini într-o noapte. Nu cred. Erau traduse dinainte.

Monica Mihai: Poate dacă au muncit 100 de oameni.

Ion Cristoiu: Vedeţi dumneavoastră în Ministerul de Justiţie muncind 100 de oameni ca să vină... Ca să muncească ăia suplimentar trebuie să vină cineva ori cu morcov ori cu un baston.

Monica Mihai: Dar aţi auzit declaraţia domnului Mazăre care a spus că va veni în România, îşi va executa pedeapsa, după care se va întoarce în Madagascar pentru că vrea să trăiască acolo.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră aţi spus mai înainte, mai ageră decât mine, că de ce acum? S-a schimbat ceva, vă întreb? Între timp, de când e el, din 2017, da...

Monica Mihai: Nu s-a schimbat nimic, decât ministrul de la ministerul Justiţiei.

Ion Cristoiu: Iar acolo povestea aia că între timp a venit... daţi-o încolo, chiar ne ia peste picior? A venit acolo între timp un preşedinte care luptă împotriva corupţiei. Păi preşedintele ce treabă are cu extrădarea? Ori e stat de drept în Madagascar şi atunci preşedintele... Nu, n-are nicio legătură, nu s-a schimbat nimic, era nevoie.

Monica Mihai: Şi spuneţi că seamănă...

Ion Cristoiu: Da, şi bună observaţia, cred că şi scoaterea lui Tudorel Toader din acest punct de vedere a avut interesul, poate să servească şi PSD-ului ca interese să-i sperie pe primari, aţi văzut, mă, dacă nu dăm amnistia? Nu-i aşa? Poate să fie şi pentru primarii PSD şi PNL la europarlamentare, deci poate să servească şi interesului lui Dragnea, adică un fel de semnal care spune ”domnule, indiferent, trebuie dată neapărat amnistie” pentru că PSD-ul pariază mult, vom vedea, şi pe boicotul primarilor PNL în aceste europarlamentare, boicotarea actualei conduceri care este împotriva amnistiei.

Monica Mihai: Că vorbim de alegerile europarlamentare, partidele au intrat în linie dreaptă, mai avem o săptămână până la marile alegeri europarlamentare, mult aşteptatele alegeri europarlamentare care vor trasa direcţia pentru alegerile prezidenţiale din acest an. Este o miză extraordinar de mare, aşa cum am discutat noi în ediţiile anterioare, pentru că vom vedea exact care partide vor trece acest examen, avem partidele nou înfiinţate cum ar fi Pro România sau alianţa USR-PLUS, să vedem ce scor vor avea, şi este un test important pentru marile partide, vorbim de PSD, care e important pentru ei să obţină un scor cât mai mare, şi pentru PNL. Care partide au avut mesaje puternice, din punctul dumneavoastră de vedere?

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici