Iohannis a promulgat Legea care prevede trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea pentru aprobarea OUG nr. 66/2017, care prevede trecerea Institutului Cantacuzino din subordinea Ministerului Sănătăţii în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.

512 afișări
Imaginea articolului Iohannis a promulgat Legea care prevede trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN

Iohannis a promulgat Legea care prevede trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN

„Institutul Cantacuzino are statut de unitate militară şi este condus de către un director general, cadru militar activ, numit de către ministrul apărării naţionale, cu avizul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare şi conform reglementărilor interne ale Ministerului Apărării Naţionale”, potrivit textului legislativ.

Guvernul a aprobat, în 21 septembrie, un proiect de OUG care prevede trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN, urgenţa fiind motivată prin ameninţările războiului hibrid şi de necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale a vaccinurilor.

„Caracterul urgent al prezentului act normativ este dat de ameninţările războiului hibrid şi necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale şi de necesitatea menţinerii la parametri normali a Colecţiei naţionale de culturi microbiene şi celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranţă (BSL 3), a Biobazei şi a Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism. Neadoptarea imediată a unor măsuri generează disfuncţionalităţi majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei, precum şi perturbări grave, în situaţii de criză, de epidemii şi pandemii, ce pot afecta atât sistemul naţional de sănătate publică, cât şi securitatea naţională a României”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ în creditele bugetare reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naţionale.

„Patrimoniul Institutului Naţional de Cercetare «Cantacuzino» se preia de Institutul Cantacuzino prin protocol de predare-preluare încheiat în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe”, se mai arată în ordonanţa de urgenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici