Iohannis, în Ziua Victoriei Revoluţiei Române: Momentul a schimbat definitiv parcursul României

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, un mesaj în care spune că decembrie 1989 reprezintă momentul care a schimbat definitiv parcursul ţării noastre.

178 afișări
Imaginea articolului Iohannis, în Ziua Victoriei Revoluţiei Române: Momentul a schimbat definitiv parcursul României

Iohannis, în Ziua Victoriei Revoluţiei Române: Momentul a schimbat definitiv parcursul României

„Decembrie 1989 reprezintă momentul care a schimbat definitiv parcursul României. Prin credinţa şi voinţa românilor care nu au mai suportat umilinţele regimului comunist, ţara noastră s-a îndreptat ireversibil spre democraţie, un drum pe care ni l-am asumat de aproape trei decenii şi jumătate”, spune Klaus Iohannis în mesajul său de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.

Iohannis spune că în România, în mod dramatic, în Decembrie 1989 comunismul nu a putut fi îndepărtat decât după ce, până în ultima sa clipă, s-a dedat la violenţe, abuzuri şi crime, aceleaşi arme care au dus la instaurarea lui la putere.

„Sângele vărsat şi vieţile jertfite pentru libertate nu pot fi date uitării, iar sacrificiul eroilor care ne-au eliberat de tirania comunismului va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră naţională. Cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democraţia şi statul de drept şi de a respinge orice formă a extremismului şi populismului”, mai spune Iohannis.

Preşedintele României afirmă că la 33 de ani de la Revoluţia anticomunistă, viaţa românilor este complet diferită.

„Cetăţenii se bucură de drepturi şi libertăţi care, înainte de decembrie 1989, reprezentau doar aspiraţii ce păreau mai degrabă imposibil de atins. Astăzi, România este un stat democratic, profund ataşat valorilor euroatlantice şi un partener de încredere pentru aliaţii noştri, fapt dovedit şi recunoscut în mod constant. Ca membru al Uniunii Europene şi al NATO, România continuă să îşi consolideze democraţia şi, prin eforturile autorităţilor şi sprijinul primit din partea structurilor din care face parte, să se dezvolte şi să reducă decalajele generate de regimul comunist şi să elimine consecinţele nefaste ale acestuia. Deşi trăim vremuri dificile, în care întreg continentul european suferă din cauza consecinţelor războiului de la graniţele noastre, este de neconceput ca generaţii care au avut şansa de a nu cunoaşte ororile totalitarismului să cadă pradă discursului nostalgic comunist. Cu toate acestea, pe fondul instabilităţii ultimei perioade, a dificultăţilor economice, a crizei cauzate de pandemia de COVID-19, discursul populist încearcă să pună sub semnul întrebării valorile prezentului. Astfel de viziuni periculoase ne afectează pe toţi şi pot câştiga teren pe fondul provocărilor actuale. După 33 de ani de la înlăturarea comunismului, trebuie să respingem categoric distorsionarea adevărului despre trecutul nostru recent şi evocarea unor sentimente de nostalgie legate de această perioadă. Regimul comunist a fost unul criminal, represiv şi abuziv! Sub dictatură, românii au trăit în teroare, în frig şi în întuneric într-o societate-închisoare, izolaţi de restul Europei şi al lumii, lipsiţi de drepturi şi libertăţi. Sute de mii de cetăţeni ai patriei noastre au pierit în închisori, alte sute de mii au căutat libertatea în exil, riscându-şi viaţa şi expunându-şi familiile celor mai aspre consecinţe. Generaţiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al ţării, conştientizând că drepturile noastre au fost cu greu dobândite în 1989, prin sacrificiul românilor mânaţi de un curaj extraordinar, care s-au ridicat împotriva dictaturii, înfruntând lovituri şi gloanţe”, mai spune Klaus Iohannis.

Preşedintele aduce aminte şi faptul că dosarul Revoluţiei nu este încă finalizat şi afirmă că „neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societăţii noastre”.

„Faptul că nici până la acest moment Justiţia nu a identificat şi sancţionat vinovaţii pentru crimele comise în timpul Revoluţiei nu face decât să întreţină sentimente de durere şi frustrare. În lipsa dreptăţii, masacrele comise asupra populaţiei civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată”, a mai spus Klaus Iohannis.

De Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, preşedintele României, Klaus Iohannis, a reiterat angajamentul ferm privind asumarea corectă a trecutului şi promovarea valorilor democratice şi ale statului de drept.

„Ne înclinăm în faţa jertfei înaintaşilor noştri şi le păstrăm vie memoria, preţuind şi protejând valorile pentru care s-au sacrificat în Decembrie 1989”, a mai spus preşedintele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici