Kelemen Hunor a anunţat ce va face UDMR la moţiunea de cenzură

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, că parlamentarii din UDMR vor fi prezenţi joi în sala de plen, dar nu vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, deoarece opoziţia nu a venit cu un program comun de guvernare şi cu o propunere de premier.

1575 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor a anunţat ce va face UDMR la moţiunea de cenzură

Kelemen Hunor a anunţat ce va face UDMR la moţiunea de cenzură

„Eu cred că opoziţia în acest moment nu este pregătită sau nu doreşte Guvernare. Moţiunea de cenzură este importantă, critica Guvernului trebuie formulată. Vom formula şi noi. Aşa cum am fpcut până acum vom face şi de aici încolo, dar în acest moment ar fi imposibil să votăm o moţiune de cenzură în aceste condiţii cum ar fi aproape imposibil să votăm împotriva moţiunii de cenzură pentru că ar însemna că suntem de acord cu ceea ce face Guvernul. Nu vorbesc de partide sau coaliţie, moţiunea se referă la Guvern. Decizia este să fim prezenţi şi să nu votăm. O să spunem prezent, dar nu votez. Nici măcar abţinerea nu este o soluţie în acest moment. Vom fi în sală şi vom spune punctul nostru de vedere”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri la Parlament.

Liderul UDMR s-a arătat nemulţumit de faptul că opoziţia nu a venit cu un program de guvernare sau o propunere de prim-ministru.

„Nu există aşa cum a existat în istoria postdecembristă un program de guvernare, un prim ministru asumat de toate partidele din opoziţie care au semnat această moţiune şi o majoriate controlată cu care poţi să te duci la preşedintele republicii, bineînţeles şi lista de miniştri ar fi de droit. Există un precedent fiindcă în anul 2012 când din păcate a fost demis Guvernul Ungureanu prin moţiune de cenzură, atunci a existat majoritate, program de guvernare, o propunere de prim ministru şi miniştri. Nu spui în Parlament, dar măcar societăţii să spui cu ce vrei să mergi mai departe. Sunt convins că fiecare partid din opoziţie are program de guvernare, dar asta înseamnă cel puţin trei programe de guvernare şi avem o singură ţară”, a adăugat Kelemen Hunor.

Acesta a susţinut că moţiunea de cenzură are şanse mici să treacă, şi dacă ar fi votată de parlamentarii UDMR.

„Am analizat în grupurile reunite aşa cum facem de fiecare data şi am ajuns la concluzia pe care dvs. O bănuiţi. În acest moment şansele matematice să fie adoptată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului cu 233 de voturi nu sunt reale. Nu vreau să spun că şansa e zero dar nu e reală, pentru că la 163 de semnături ar ma trebui încă vreo 70 de voturi. Această rezervă de 70 de voturi în acest moment în favoarea opoziţiei nu există. Dacă noi am adăuga 30 de voturi ale UDMR tot nu am ajunge nici măcar la 200 de voturi. Asta este realitatea care nu poate fi nici contestată nici depăşită”, a completat preşedintele UDMR.

Moţiunea de cenzură semnată de 163 de parlamentari urmează să fie dezbătută şi votată joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, care va începe la ora 10.00.

Un număr de 68 deputaţi şi 25 senatori liberali, 27 deputaţi şi 12 senatori USR, 12 deputaţi PMP, şase parlamentari neafiliaţi şi 13 parlamentari Pro România au semnat moţiunea de cenzură.

În moţiunea de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României”, Opoziţia critică legile justiţiei. De altfel, Opoziţia îi reproşează premierului Viorica Dăncilă că nu a respectat programul de guvernare asumat la începutul mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici