Kelemen Hunor şi-a lansat oficial candidatura pentru Preşedinţia României

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, şi-a lansat oficial, vineri seară, la Miercurea Ciuc, candidatura la Preşedinţie, el urcând pe scenă din mulţime şi rostindu-şi ultimul discursul, după prezentarea filmului "Portret", în care era personajul principal, şi după vizionarea unui clip.

30 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor şi-a lansat oficial candidatura pentru Preşedinţia României

Kelemen Hunor şi-a lansat oficial candidatura pentru Preşedinţia României (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

După vizionarea filmului "Portret" avându-l ca personaj principal, proiectat pe două ecrane imense, după vizionarea unui clip şi după ce a fost prezentat de liderul unional şi de alţi membri marcanţi ai UDMR, Kelemen Hunor a ieşit din mulţime pentru a se îndrepta către scenă, dar, vădit emoţionat, s-a împiedicat şi a căzut pe treptele acesteia.

El şi-a început discursul povestindu-le celor peste 1.500 de persoane prezente la lansare trăirile nopţii precedente.

"Aseară, noaptea târziu, când mergeam către casă, câteva minute a trebuit să mă opresc la barieră, să treacă acceleratul de Bucureşti, şi mi-au trecut prin minte nopţile când ajungeam târziu la Cârţa sau când mergeam la facultate, unde m-au trimis părinţii cu un singur scop: ca în calitate de maghiar cinstit să reuşesc să rămân om. Nu uita niciodată de unde ai plecat! Mi-am adus aminte când a căzut dictatura comunistă care pe noi ne-a condamnat la moarte şi astepta să dispărem", a spus Kelemen.

El le-a mai dezvăluit celor prezenţi că, în ciuda greutăţilor şi problemelor, în ultimii 20 de ani nu a uitat "visul, dorinţa, voinţa comună", păstrarea identităţii, limbii şi obţinerea autonomiei regionale teritoriale a zonei locuite majoritar de maghiari.

"Ştiu în ce situaţie se află această ţară şi maghiarii din Transilvania, Ştiu în ce ţară vrem să trăim. Ştiu că ţelurile acestei comunităţi nu vor fi reprezentate de nimeni decât de noi, nimeni nu va face munca noastră, noi vrem o ţară în care să fim cetăţeni de rang egal, în care să ne înfăptuim ţelurile, vrem să ne păstrăm limba care în Transilvania să fie la rang egal cu limba română, trebuie să creăm premisele ca aici să hotărâm în problemele care ne privesc, vrem să ajungem ca România să se transforme astfel încât statul de drept să dispară din Constituţie. România trebuie să se transforme în România regiunilor, să uităm de statul centralizat, care aparent este puternic, dar în realitate este slab. Avem nevoie de autonomie regională teritorială, descentralizată", a afirmat Kelemen Hunor.

El le-a mai spus celor prezenţi că în 22 noiembrie, când se trezesc, trebuie să ia decizia alegerii viitorului pe care îl doresc şi să voteze în consecinţă.

"UDMR este al vostru, al nostru al tuturor", a accentuat candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale.

În opinia sa, comunitatea maghiară trebuie să dărâme "acel Zid al Berlinului dintre români şi maghiari", care "desparte", trebuie să se restabilească încrederea între români şi maghiari, iar aceştia din urmă trebuie să afirme "răspicat" că nu vor să fie cetăţeni de rangul doi în România.

"Dacă acceptăm să fim cetăţeni de rangul doi şi niciodată nu avem şansă să fim aleşi într-o funcţie electivă, nu are rost să ne prezentăm la alegeri. Atunci când în România nu va mai conta etnia candidatului, religia lui, ci va conta competenţa, seriozitatea, experienţa, capacitatea de a uni oamenii, şi nu de a-i dezbina, când va conta capacitatea de a conduce societatea, şi nu de unde venim, atunci putem spune că România este un stat modern, european. În Franţa nu s-a întâmplat nicio tragedie că a fost ales un preşedinte cu origini maghiare asumate şi Franţa este un stat puternic şi important în UE", a mai afirmat Kelemen.

În finalul discursului de lansare, rostit în limba maghiară, candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale a declarat că nu ştie dacă şi când va avea România un preşedinte maghiar, dar i-a asigurat pe cei prezenţi că este convins de faptul că, într-un viitor nu prea îndepărtat, mentalitatea la nivelul societăţii se va schimba.

La lansarea candidatului UDMR la Preşedinţia României, de la Miercurea Ciuc, s-au cântat Inmul Secuilor şi cel al Republicii Ungare, iar la finalul discursului lui Kelemen în sală au fost împrăştiate baloane albastre şi verzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici