Kelemen: La revizuirea Constituţiei să limităm drastic guvernarea prin OUG şi asumarea răspunderii

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea va susţine la discuţiile privind modificarea Constituţiei clarificarea atribuţiilor Guvernului, întărirea rolului Parlamentului şi limitarea drastică a guvernării prin OUG şi prin asumarea răspunderii.

142 afișări
Imaginea articolului Kelemen: La revizuirea Constituţiei să limităm drastic guvernarea prin OUG şi asumarea răspunderii

Kelemen: La revizuirea Constituţiei să limităm drastic guvernarea prin OUG şi asumarea răspunderii (Imagine: Mihai Dascalescu / MediafaxFoto)

"În discuţiile despre revizuirea Constituţiei vom insista pe acele modificări pe care le considerăm importante pentru funcţionarea instituţiilor. Cunoaştem defectele Constituţiei din punct de vedere structural şi funcţional, trebuie clarificate atribuţiile Guvernului, preşedintelui, care sunt limitele unde se opresc interacţiunile între Guvern şi Administraţia Prezidenţială. Noi propunem Parlament bicameral, dar cu competenţe diferenţiale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Trebuie să vedem ce facem cu ordonanţele de urgenţă, trebuie întărit rolul Parlamentului, trebuie să limităm drastic posibilitatea de a guverna prin OUG şi prin asumarea răspunderii", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Kelemen.

În ceea ce priveşte articolul 1 din Constituţie, liderul UDMR a reiterat faptul că Uniunea susţine modificarea sintagmei de "stat naţional".

"Respectăm prevederile articolului 1 în ceea ce priveşte statul unitar şi indivizibil, singura propunere a fost şi va fi legată de statul naţional. Ştiu că este o propunere care nu are nicio şansă să treacă, dar este firesc să nu avem subiecte tabu. Aducem argumente, explicăm de ce aducem această propunere", a precizat Kelemen.

Întrebat dacă poate fi modificată Constituţia şi adoptată o nouă formă de reorganizare a ţării până la sfârşitul anului, preşedintele UDMR a răspuns că, dacă va exista voinţă politică, se vor putea face aceste două lucruri.

"E un calendar ambiţios, dar se poate ajunge la această finalitate dacă există voinţă politică şi majoritate şi o consultare permanentă. Sunt convins că dacă nu facem în 2013 amendarea Constituţiei şi regionalizarea, nu vom face în 2014 fiind an electoral. Nu vom face în acest ciclu electoral, pentru că 2015 şi 2016 vor fi an preelectoral, respectiv electoral, şi nu prea se fac astfel de lucruri. Dar ei au majoritate şi au posibilitatea de a amenda orice vor. Sunt convins că vor accepta şi dialogul şi argumentele celor care nu se află la guvernare", a conchis Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici