Kelemen: Prefer un premier politic decât un tehnocrat; UDMR va aştepta decizia PDL

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Uniunea aşteaptă o decizie a PDL în ceea ce priveşte premierul, UDMR preferând un prim-ministru politic, care are responsabilitate faţă de alegători, în locul unui tehnocrat.

19 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Prefer un premier politic decât un tehnocrat; UDMR va aştepta decizia PDL

Kelemen: Prefer un premier politic decât un tehnocrat; UDMR va aştepta decizia PDL (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Kelemen a afirmat că, într-o perioadă grea, în care majoritatea trebuie întărită în fiecare zi, este mai util un politician în fruntea Guvernului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"UDMR va aştepta decizia PDL, nu pot specula în ceea ce priveşte disputele interne ale PDL. Până când ei nu au luat o hotărâre, nici noi nu vom anunţa nimic. Eu aş prefera un premier politic, un politician în fruntea Guvernului. Într-o perioadă grea, când majoritatea trebuie întărită şi confirmată în fiecare zi, este mult mai util un premier politic care are o responsabilitate faţă de alegători. Un premier tehnocrat care nu are o responsabilitate directă faţă de alegători mai greu reuşeşte să menţină coaliţia şi majoritatea parlamentară. Rămânem deschişi la discuţii, părerea mea este că trebuie să avem un premier politic", a spus Kelemen.

Întrebat dacă acest premier politic poate fi în continuare Emil Boc, Kelemen a răspuns că nu UDMR a cerut, a iniţiat şi a lansat aceste dezbateri privind un nou premier.

"Nu vreau să speculez pe marginea acestor aspecte. PDL trebuie să ajungă la o concluzie şi apoi putem discuta", a adăugat Kelemen.

Informaţii privind iminenţa demisiei premierului Emil Boc au apărut la începutul săptămânii trecute, când şeful statului a avut mai multe întâlniri cu lideri centrali ai PDL, cu parlamentarii partidului şi cu şefii organizaţiilor judeţene. După discuţiile cu parlamentarii partidului, preşedintele Băsescu a precizat că este necesară recâştigarea încrederii în Guvern şi în coaliţie, dar că dezbaterile pe această temă cu partidele din coaliţie vor continua până după Congresul UDMR, programat pentru 26-27 februarie.

O serie de reprezentanţi ai PDL au susţinut necesitatea separării funcţiei de preşedinte de partid de cea de premier. Unii dintre aceştia s-au declarat în favoarea desemnării la conducerea Executivului a unui tehnocrat. Aceasta a fost şi propunerea făcută de şeful statului, conform unor surse din partid şi a unor înregistrări audio difuzate de Antena 3 de la întâlnirea lui Băsescu cu parlamentarii PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici