Video Klaus Iohannis l-a decorat pe ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit, miercuri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce ambasadorului Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă.

316 afișări

După ceremonie, Iurie Reniţă, aflat la final de mandat, şi-a exprimat "profunda recunoştinţă" pentru distincţia primită şi a spus că atunci când a venit la Bucureşti, în calitate de ambasador, şi-a propus ca "relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti să fie una cu adevărat frăţească, una plină de substanţă, consistenţă şi de anvergură, care apropie Republica Moldova de România şi de Uniunea Europeană, deoarece apropierea de România înseamnă apropierea de UE".

"Profit de această ocazie ca să exprim gratitudine tuturor instituţiilor statului român cu responsabilităţi în domeniul politicii externe, tuturor românilor pentru faptul că au avut o abordare cu adevărat frăţească, o abordare plină de substanţă vis-a-vis de Republica Moldova, care actualmente parcurge o perioadă extrem de importantă şi este, de asemenea, extrem de important că România s-a implicat într-o manieră consistentă şi a sprijinit necondiţionat parcursul european al Republicii Moldova şi a demarat proiectele energetice de anvergură care au schimbat indubitabil în bine viitorul Republicii Moldova şi, în primul rând, viitorul european", a declarat diplomatul moldovean.

Ambasadorul a anunţat că a constat, la final de mandat, că relaţia bilaterală dintre cele două state este una fără precedent, sub toate aspect politic, diplomatic, comercial, educaţional, cultural.

De asemenea, Reniţă a mai spus că Republica Moldova îşi are locul în Europa, iar "contribuţia României la atingerea acestui deziderat major este una esenţială".

Decretul prezidenţial pentru conferirea distincţiei a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis luni. Distincţia i-a fost acordată ambasadorului la propunerea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală pe care a avut-o la dezvoltarea relaţiilor de cooperare economică, culturală şi politică dintre România şi Republica Moldova".

Iurie Reniţă şi-a prezentat scrisorile de acreditare la Palatul Cotroceni în 22 iulie 2010.

La 9 iunie, guvernul de la Chişinău a decis rechemarea a cinci ambasadori ai Republicii Moldova, printre care şi Iurie Reniţă, aflat la final de mandat. Guvernul Republicii Moldova nu a precizat când vor fi cunoscute numele noilor ambasadori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici