Klaus Iohannis: Socialiştii europeni s-au întâlnit la Sibiu. PSD nu a fost invitat. E o palmă dată partidului/ Nu din cauza olandezilor sau francezilor nu suntem în Schengen. Din cauza PSD-ului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că neinvitarea PSD la întrevederea informală a socialiştilor europeni care au venit la Summitul de la Sibiu a fost „cea mai mare palmă dată unui partid” înaintea unei reuniuni de o asemenea amploare.

2419 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Socialiştii europeni s-au întâlnit la Sibiu. PSD nu a fost invitat. E o palmă dată partidului/ Nu din cauza olandezilor sau francezilor nu suntem în Schengen. Din cauza PSD-ului

Klaus Iohannis: Socialiştii s-au întâlnit la Sibiu. PSD nu a fost invitat. E o palmă dată partidului

„Povestea merge mai departe, de regulă înaintea unor astfel de întâlniri care se numesc Summit sau Consiliu European, grupurile politice îşi fac întâlnirile lor. Aşa am fost eu la grupul PPE unde ne-am întâlnit cu liderii din PPE, am discutat, am analizat cum putem contribui în mod pozitiv pentru Europa. Tot aşa s-au întâlnit şi socialiştii. Premierii socialişti s-au întâlnit în Sibiu. PSD nu a fost invitat, pentru că ei nu contează în Europa. Este cea mai mare palmă data unui partid să existe întâlnire înainte de Summit şi să nu fie invitaţi. Nu mai vrea nimeni să îi vadă. Ce să discute cu ei? Cum Dragnea atacă justiţia din România, cum vrea să îşi cureţe el dosarele penale?”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul evenimentul de lansare a cărţii „EU.RO - Un dialog deschis despre Europa”, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

„Statul de drept este fundamentul UE. Fără el nu există UE. Legea e lege, asta scrie şi în Constituţia noastră, dar nu toată lumea o citeşte şi unii încearcă să o îndoaie.Infractorii din vârful statului încearcă să îndoaie justiţia şi să o politizeze. Ei vor să scape de justiţie. De asta nu vorbeşte nimeni cu ei. În Europa aşa ceva nu se poate. În Europa se vrea o justiţie dreaptă. Asta vreau şi eu, asta vreţi şi dumneavoastră şi pentru ca să se întâmple acest lucru trebuie să merge la referendum”, a completat şeful statului.

Frans Timmermans, candidatul PES pentru şefia Comisiei Europene, s-a aflat de miercuri la Sibiu. Actualul prim-vicepreşedinte al CE a participat joi dimineaţă la o întâlnire a socialiştilor europeni, zi în care a avut loc şi Summitul liderilor UE. Întrevederea între socialiştii europeni a fost una informală, o parte dintre aceştia venind cu ocazia reuniunii liderilor UE la Sibiu.

Pe 11 aprilie, Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni anunţa că PSE va lua în calcul îngheţarea relaţiilor cu PSD până la discutarea statului de membru al PSE în iunie, dacă Guvernul nu clarifică angajamentul pentru statul de drept şi dacă nu va urma recomandărilor CE. El a adăugat că până atunci la discuţia PES din iunie, nu va fi organizat niciun eveniment PES alături de PSD.

Anterior lansării cărţii „EU.RO - Un dialog deschis despre Europa”, şeful statului a participat, tot la Iaşi, la Forumul Educaţiei 2019, o dezbatere pe marginea proiectului „România Educată”.

Iohannis: Nu din cauza olandezilor sau francezilor nu suntem în Schengen. Din cauza PSD-ului

Klaus Iohannis a declarat că este vina PSD că România nu este în Spaţiul Schengen, deoarece social-democraţii de doi ani şi jumătate asaltează justiţia. Şeful statului a precizat că am fi fost astăzi în Schengen, iar MCV ar fi fost ridicat dacă ţara noastră ar fi continuat lupta anticorupţie.

„Discuţia despre Schengen este veche. Faptul că nu am intrat există două motive. O motivaţie este faptul cum ne comportam noi, legat de statul de drept şi de corupţie. Nu vrea nimeni să se conecteze cu o ţara care nu este sub control. Noi luptăm împotriva corupţiei, dar mai avem un pic de lucru atâtat timp cât sunt unii care stau în vârful statului. Ni s-a spus clar «rezolvaţi-vă problemele şi veţi intra în Schengen». Atunci haideţi la treabă. Am fost atât de aproape să intrăm ân Schengen, dar au fost aleşi pesediştii şi au început să facă praf justiţia. Şi atunci totul s-a oprit”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul evenimentul de lansare a cărţii „EU.RO - Un dialog deschis despre Europa”, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

El a adăugat că în cazul în care România ar fi continuat lupta anticorupţie atunci nu s-ar mai fi discutat în prezent, la nivel european, despre intrarea României în Schengen sau despre ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Deci din cauza PSD nu suntem în Schengen. Dacă am fi continuat lupta anticorupţie, azi am fi fost în Spaţiul Schengen şi azi nu am mai fi discutat despre ridicarea MCV. Nu din cauza olandezilor sau a francezilor nu suntem în Schengen. Din cauza PSD-ului”, a completat Iohannis.

Reacţia şefului statului vine după ce liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă la Galaţi, s-a referit la unele declaraţii făcute la Summitul Sibiu de premierul Olandei şi de preşedintele Franţei.

„L-aţi auzit pe premierul Olandei cum a venit să ne jignească din nou. Ce s-a întâmplat în Olanda, unde în sistemul bancar au fost spălate miliarde euro? Şi băncile ce au făcut? Au negociat cu procurorii. Ăsta este stat de drept. Sau supărarea vine că nu am vrut să le vindem Portul Constanţa? Preşedintele Franţei spunea că e îngrijorat cu privire la România. Şi eu sunt îngrijorat că mii de români sunt bătuţi pe străzile din Paris. De ce credeţi că preşedintele României nu i-a pus la punct nici pe premierul Olandei, nici pe preşedintele Franţei? Pentru că este slugă, pentru că mai vrea un mandat şi să scape pentru casele furate. De asemenea, de ce credeţi că sunt supăraţi aceşti oameni? Hai să ne gândim. În doi ani de zile am obţinut producţii record în Europa. Le convine? Nu le convine”, a spus Dragnea.

PSD a organizat un miting de amploare la Galaţi, înaintea căruia Liviu Dragnea, alături de mai mulţi miniştrii, au făcut o baie de mulţime.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici