- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.06.2019, 07:16)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Legea pensiilor, adoptată cu scandal în Parlament. Cristian Seidler: Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale/ Cu cât se va majora punctul de pensie de la 1 septembrie
Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a decizie de neconstituţionalitate a CCR. Parlamentarii din Opoziţie nu au fost de acord, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii. Deputatul USR Cristian Seidler acuză deputaţii coaliţiei de guvernare că "stoarcerea de voturi de la pensionari".
Urmărește
12931 afișări
Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru” şi 70 de abţineri.
Legea prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021.
Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Noi explozii de dispozitive în Liban
-
România ar putea găzdui facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean
-
Noi dispozitive de comunicare folosite de Hezbollah au explodat în Liban. Zeci de persoane rănite
-
Daniel Fenechiu: PNL a depus un proiect de lege care să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze la Senat
La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă este de 75 lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi
perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Potrivit prevederilor proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.
Totodată, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor. Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi, potrivit documentului.
Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.
Cristian Seidler: "Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale"
În cadrul dezbaterilor în plen, parlamentarii din Opoziţie nu au fost de acord cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii.
Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că legea pensiilor nu a fost pusă în acord, în comisii, cu decizia Curţii Constituţionale.
"Nici cu ocazia reexaminării legii după decizia CCR, actuala majoritate parlamentară nu a vrut să adopte o soluţie legislativă care să garanteze în mod real respectarea dreptului la pensie şi al dreptului la proprietate privată. CCR a declarat neconstituţională legea pensiilor, întrucât formula folosită pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclară şi permite arbitrariul. Dispoziţiile CCR nu au fost transpuse în acest proiect de lege", a declarat liberalul.
Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat PSD, iniţiatorii legii pensiilor, că vor să "storcă voturi de la pensionari".
"Această lege este o farsă. Să-ţi propui creşterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeţi că era în programul de guvernare, deşi nu era în forma aceasta. Bani nu există, că Lia Olguţa Vasilescu arată în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-aţi prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiţi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poţi pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. (...) Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale", a afirmat Seidler.
UDMR susţine proiectul de act normativ pentru sistemul public de pensii.
Deputatul PMP Marius Paşcan a susţinut că partidul său este de acord cu creşterea salariilor, pensiilor, "dar să se facă în mod realist". "Noi susţinem acest proiect de lege", a spus acesta.
Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, a declarat că legea pensiilor elimină inechităţi din sistemul de pensii şi acuză USR de "ipocrizie".
"Legea pensiilor elimină toate inechităţile din sistem între femei şi bărbaţi, între persoanele de acelaşi sex, dar care au ieşit în ani diferiţi la pensie, este vorba de introducerea masteratului şi doctoratului ca şi perioade contributive, condiţii mai avantajoase pentru mamele cu mai mulţi copii, se schimbă formula de calcul. În ceea ce priveşte parte de pensii speciale, este important de precizat că suntem singurul Guvern care am plafonat pensiile speciale în iulie 2017 şi asta ne-a costat la vot. În ceea ce priveşte sistemul de pensii, credem că în trei ani de zile se va aşeza. Despre legea USR, care vrea să taie pensiile speciale. Greşit, o mare minciună. M-am uitat cu domnul Buicu de la PNL, că tratează diferit pensiile speciale, de unele se leagă, de unele nu. Acum în legile speciale de pensii se prevede că se iese cu o pensie de 85% din ultinmele salarii, ceea ce spune legea voastră că se iese cu 85% din ultimul salariu, ceea ce este mai avantajos. Ipocrizia ucide", a spus vicepreşedintele PSD.
Legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR, este, miercuri, la vot final al Camerei Deputaţilor. Legea a fost pusă în acord cu decizia CCR, primind raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate.
Vot final
Plenul Camerei Deputaţilor va dezbate, miercuri, de la ora 10:00, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR. De la ora 12:00 va fi votul final pe acest proiect.
Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, legea urmând să fie trimisă preşedintelui României pentru promulgare, dacă va fi adoptată.
Actul normativ a primit, marţi, un raport de adoptare de la Comisiile reunite Juridică şi de Muncă ale Camerei Deputaţilor, după ce a fost pusă în acord cu decizia Curţii.
Secretarul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor Lia Olguţa Vasilescu a precizat, marţi, după şedinţa comisiilor de specialitate, că au fost efectuate "clarificări" în ceea ce priveşte plata asigurării sociale de către angajator şi, de asemenea, o corelare cu altă lege pentru pensiile de invaliditate. "Curtea a cerut la trei paragrafe să fie nişte clarificări, mai precis cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale şi acolo s-a făcut precizarea că deşi trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează şi le distribuie mai departe este angajatorul. A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate în mod normal ar trebui să venim cu o lege privind indemnizaţia socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că aşa a solicitat CCR ca să fie foarte clar am operat şi aceste modificări", a afirmat Olguţa Vasilescu.
Fostul ministru al Muncii a mai spus că nu mai sunt modificări la actul normativ care ar putea fi susţinute în plenul Camerei Deputaţilor de miercuri.
Deputatul PSD speră la "o mobilizare suplimentară" a funcţionarilor de la Casa Naţională de Pensii, adică angajarea "în scurt timp" a mai multor funcţionari pentru punerea în aplicare a legii.
Lia Olguţa Vasilescu a spus că există bani pentru plata pensiilor, contrar afirmaţiilor membrilor din Opoziţie. "Din punctul nostru de vedere, credem că această modificare a legii era absolut necesară, că trebuie să creştem pensiile tuturor pensionarilor din România şi vreau să vă spun că dacă vă veţi uita pe toate simulările care s-au făcut de Casa Naţională de Pensii veţi vedea că pensionarii ajung să se aproprie în cuantum cu pensiile de pensiile speciale, ceea ce este foarte important şi chiar să le depăşească. Vă dau un exemplu concret, un profesor universitar va ajunge la o pensie de 8.000 de lei pe această lege, un pensionar militar are o pensie de 3500 de lei, deci iată că vorbim despre un nivel foarte mare al pensiilor care va fi pe această nouă lege şi cred că este foarte aşteptată, gradul în public de acceptabilitate a acestei legi a fost de 95% pe care l-am măsurat în urma tuturor dezbaterilor pe care le-am avut", a explicat vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu.
Vasilescu a transmis că angajările la Casa de Pensii vor depinde şi de implementarea softului de calcul pentru întregul sistem de pensii, acesta fiind în întârziere de 6 luni.
Anterior, Lia Olguţa Vasilescu spunea că la votul din Senat a fost un singur vot al coaliţiei care a lipsit pentru a trece această lege, acuzând membrii Opoziţiei parlamentare că nu susţin creşterile de pensii.
Legea Pensiilor a fost respinsă săptămâna trecută în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi, 69 pentru legea organică.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că legea este „bună” pentru pensionarii din România.
La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a a dat asigurări, săptămâna trecută, că legea va fi adoptată în Camera Deputaţilor iar pensionarii vor avea mărit punctul de pensie de la 1 septembrie.
Citește pe alephnews.ro: Atacul ucrainean a provocat o explozie atât de puternică încât a fost înregistrată de stațiile seismice din Rusia. Care sunt noile informații
Citește pe www.zf.ro: ”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Citește pe www.zf.ro: Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Ioan Vâţ, ALPLA: „În 2025, vrem să majorăm capacitatea de producţie din fabrica de PET reciclat pe care o avem la Târgu-Mureş“
Citește și: Proiectul de lege care sporeşte atribuţiile Poliţiei, la vot final, miercuri, în Camera Deputaţilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Instagram introduce conturi speciale pentru minori, cu măsuri mai aspre de confidențialitate și siguranță
”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Cum a reuşit un magnat indian să întoarcă cu susul în jos una dintre cele mai scumpe piete imobiliare din lume
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Trupul neînsuflețit al Anei Maria Vasiliu, adus în țară! Soția lui Gabriel de la Puterea Dragostei, înmormântată lângă o artistă celebră
CANCAN.RO
Mihaela BILIC indică alimentul care duce la obezitate infantilă. Mulți copii îl consumă seara, la cină
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe