Leonard Orban spune că rămâne ministru până la alegeri

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, că va rămâne în Guvernul Victor Ponta până după alegeri, urmând să ia până atunci o decizie cu privire la viitorul carierei sale.

182 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban spune că rămâne ministru până la alegeri

Leonard Orban (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Nu, nu am luat niciun fel de decizie, deocamdată singura decizie este că rămân până la alegeri, desigur dacă nu intervine ceva, rămân până la alegeri. Ce voi face după aceea, nu am luat încă nicio decizie", a afirmat Orban, fiind întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să îşi prezinte demisia.

El a arătat că din septembrie 2011 de când a preluat portofoliul Afacerilor Europene s-au făcut "schimbări importante" în gestionarea absorbţiei fondurilor UE, deşi nu suficiente.

"O să vedeţi şi din evaluările CE, schimbările sunt importante, nu suficiente, dar importante relativ cu momentul creării MAEur. Sper ca aceste schimbări să continue, sper să vizeze pe orizontală toate zonele şi să învăţăm cu toţi din această experienţă extrem de neplăcută a anilor de până în prezent în ceea ce priveşte gestiunea fondurilor comunitare pe partea de coeziune, deoarece pe agricultură rata de absorbţie este peste 50%", a afirmat Orban.

De asemenea, el a menţionat că ştia la preluarea funcţiei că va deveni "un fel de paratrăznet pentru mulţi ca să îşi spele problemele în mare parte legate de incompetenţă sau de incapacitatea de a organiza".

"Am acceptat acest lucru ştiind că pot să împing, că pot să fac câte ceva şi cred că s-au făcut multe lucruri", a mai spus Orban.

CE a informat, joi, autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice", România având la dispozizie două luni pentru remedierea deficienţelor. De asemenea, POSDRU este în presuspendare încă de la începutul lunii august.

Orban a primit săptămâna trecută vot de respingere în plenul PE privind candidatura sa la funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi din partea României, el anunţând apoi că îşi retrage candidatura care îi fusese propusă de premierul Victor Ponta în iunie 2012.

Premierul Victor Ponta a anunţat în septembrie că după alegerile parlamentare pe care le preconizează să fie câştigate de USL, va propune în noul guvern numirea unui ministru al Fondurilor Europene cu atribuţii directe în coordonarea autorităţilor de management, urmând ca din 2014 să existe o singură instituţie în domeniu.

El a apreciat că numirea unui astfel de ministru va pregăti infrastructura pentru ca din ianuarie 2014 să funcţioneze o singură instituţie responsabilă pentru coordonarea autorităţilor de management. Premierul a amintit că, în prezent, autorităţile de management funcţionează în subordinea mai multor ministere.

Întrebat cine va fi persoana care ar putea ocupa această funcţie, Ponta a arătat că Orban se pregătea să ocupe o funcţie importantă la nivelul UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici