Liberalii vor depune luni moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Blaga: Vom susţine un guvern condus de Cătălin Predoiu

Liderii PNL au anunţat, vineri, la finalul Colegiului Director, decizia ca parlamentarii liberali să depună, luni, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului şi să organizeze în aceeaşi zi un miting în Bucureşti. Întrebat dacă ar susţine un guvern condus de Gabriel Oprea din care să facă parte şi PNL, Vasile Blaga a declarat că partidul va sprijini un guvern condus de Cătălin Predoiu, prima opţiune a liberalilor fiind un guvern minoritar PNL.

1314 afișări
Imaginea articolului Liberalii vor depune luni moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Blaga: Vom susţine un guvern condus de Cătălin Predoiu

Surse: Liberalii vor să depună luni o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta (Imagine: Valeriu Tanasoff / Mediafax Foto)

"Am obţinut o decizie politică pe un subiect foarte important, nu doar pentru PNL, ci pentru întreaga societate românească. Avem un premier trimis în judecată pentru fapte de corupţie care refuză să facă un gest elementar, igienic, acela de a-şi da demisia, (...) care ar reperezenta, cred eu, ceea ce interesul naţional cere. (...) PNL a decis, astăzi, să depună, luni, o moţiune de cenzură pe tema lipsei de credibilitate a guvernlui Ponta", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, la finalul, Colegiului Director, întrunit la Poiana Braşov.

Copreşedintele PNL a afirmat că această moţiune de cenzura va fi, în opinia sa, cea mai scurtă şi cea mai de impact moţiune de cenzură de la revoluţie şi până acum.

Gorghiu a mai spus că România pare un stat care tolerează corupţia în cazul în care va continua să fie condusă de un premier trimis în judecată.

Potrivit lui Gorghiu, la reprezentanţii partidelor din coaliţia de guvernare sunt "la fel de vinovaţi precum Victor Ponta", dacă vor continua să îl susţină pe premier.

"La fel de vinovaţi precum Victor Ponta ar putea fi şi cei care îl susţin din cadrul coaliţiei aflate la guvernare pentru că le-am solicitat ei, ieri, să se disocieze de Victor Ponta şi să ţină cont de interesele ţării retrăgându-i sprijinul lui Victor Ponta", a mai spus Gorghiu.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a precizat că PNL îşi propune să organizeze un miting în Bucureşti, la Parlament, afirmând că organizaţia PNL Bucureşti a primit sarcina de a obţine aprobările necesare.

Alina Gorghiu a mai afirmat că PNL a avut discuţii cu toate forţele parlamentare, inclusiv UNPR, încă de la prima moţiune depusă, însă, a refuzat să facă publice rezultatele discuţiilor purtate.

"Nu se pune problema de relaţii îngheţate cu nimeni, când vine vorba de moţiune de cenzură. Am avut discuţii cu toate forţele parlamentare, dat fiind că suntem în plin demers de elaborare a acestei moţiuni de cenzură", le-a răspuns Gorghiu jurnaliştilor.

Potrivit lui Vasile Blaga, PNL a început procesul de strângere a semnăturilor, imediat ce liberalii au decis prin vot depunerea moţiunii de cenzură, cu prilejul Ligii Aleşilor Locali.

Vasile Blaga: Vom susţine un guvern condus de Cătălin Predoiu

Vasile Blaga a mai declarat, vineri, întrebat dacă ar susţine un guvern condus de Gabriel Oprea din care să facă parte şi PNL, că partidul va sprijini un guvern condus de Cătălin Predoiu, prima opţiune a liberalilor fiind un guvern minoritar PNL,care să pună în practică programul formaţiunii liberale.

"Vom susţine un guvern condus de Cătălin Predoiu. Candidatul nostru pentru funcţia de premier este Cătălin Predoiu. (...) Prima noastră opţiune ar fi un guvern minoritar PNL, ca să ne putem aplica în integralitate programul de guvernare şi politicile publice prezentate la Gura Humorului, care nu sunt altceva decât punerea în practică, în proiecte de lege, a programului de guvernare PNL", le-a răspuns jurnaliştilor copreşedintele PNL Vasile Blaga, la finalul întrunirii Colegiului Director al PNL.

La rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a refuzat să vorbească despre posibile formule de guvernare, în eventualitatea în care moţiunea de cenzură pe care liberalii o vor depune luni va întruni sprijinul parlamentarilor.

"Nu vom vorbi despre funcţii şi formule guvernamentale până când nu vom avea certitudinea că moţiunea de cenzură a fost votată şi că pe cale de consecinţă Guvernul Ponta a picat", a spus Alina Gorghiu.

Întrebaţi de ce nu demarează procesul pentru organizarea alegerilor aniticipate, Vasile Blaga a afirmat că procedurile impuse de Constituţie pentru acest demers sunt dificile, iar PNL nu deţine majoritatea în Parlament.

"Procesul, suntem un stat democratic, cu o Constituţie care arată condiţiile în care pot avea loc alegeri anticipate. Ştiţi foarte bine că nu noi avem majoritatea în Parlament, iar dacă am avea-o acele proceduri tot ar trebui respectate", a declarat Vasile Blaga.

Informaţii privind intenţia liberalilor de a depune luni o moţiune de cenzură au fost vehiculate, pe surse, înainte de încheierea şedinţei PNL.

Ultima moţiune de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost dezbătută în 12 iunie. Moţiunea a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi "pentru", faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "împotrivă", iar 7 anulate.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a spus, vineri, că o eventuală moţiune de cenzură a PNL nu are şanse să fie votată, el susţinând că "nu moţiunea de cenzură a PNL poate să genereze sau nu o schimbare a lui Victor Ponta".

Dragnea a afirmat, vineri, la Ploieşti, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că nu este o noutate faptul că PNL vrea să depună o moţiune de cenzură şi că, în opinia sa, moţiunea nu ar avea şanse să treacă de Parlament.

În acest context, Dragnea a spus că o eventuală schimbare a lui Ponta din funcţia de premier nu poate fi generată de moţiunea de cenzură a opoziţiei.

"E dreptul lor constituţional. (...) Nu moţiunea de cenzură a PNL poate să genereze sau nu o schimbare a lui Victor Ponta. Vom discuta în partid. Dar nu cred că ne putem permite să intrăm într-o aventură politică. Cred că şi colegii din coaliţie susţin în continuare lucrul ăsta", a spus Liviu Dragnea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici