Lider din opoziţie: Decizia mutării ambasadei la Ierusalim nu îi aparţine Vioricăi Dăncilă sau lui Liviu Dragnea

Liderul USR Dan Barna a transmis, luni, că decizia mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim încălcă Legea fundamentală, iar decizia nu aparţine premierului Viorica Dăncilă sau preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea.

1921 afișări
Imaginea articolului Lider din opoziţie: Decizia mutării ambasadei la Ierusalim nu îi aparţine Vioricăi Dăncilă sau lui Liviu Dragnea

Lider al opoziţiei: Decizia mutării ambasadei la Ierusalim nu îi aparţine Vioricăi Dăncilă sau lui Liviu Dragnea

„Anunţul doamnei Dăncilă arată ignoranţa şi amatorismul în care PSD-ALDE tratează nu doar politica internă a României, ci şi relaţiile cu partenerii. Decizia mutării ambasadei la Ierusalim nu aparţine doamnei Dăncilă sau lui Liviu Dragnea. Ordinea instituţională nu este respectată, nici cadrul necesar pentru dezbateri, nici deciziile şi poziţionările partenerilor noştri europeni. Ca în multiple alte cazuri, PSD şi ALDE arată că nu ţin cont de poziţia României în relaţiile cu partenerii externi! Lansăm încă o dată un apel cât se poate de ferm către Guvernul României să nu arunce în aer toată credibilitatea României şi să înceteze să trateze statul român ca pe terenul de joacă al lui Liviu Dragnea! Este nevoie de un cadru de dezbateri instituţionale şi publice şi de respectarea ordinii constituţionale în deciziile de politică externă!”, a afirmat Dan Barna, printr-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

De asemenea, senatorul USR Radu Mihail a transmis faptul că datorită declaraţiilor premierului Viorica Dăncilă este posibil ca Româniasă nu mai obţină un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

„Declaraţiile doamnei Dăncilă privind mutarea ambasadei la Ierusalim tocmai s-ar putea să fi costat România unul dintre cele mai importante obiective de politică externa: obţinerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru care se face lobby diplomatic intens de ani de zile. Votul se va da în luna iunie a acestui an, iar datorită mesajului transmis de premierul român, imaginea României de mediator credibil în Orientul Mijlociu se duce pe apa sâmbetei.”, a transmis senatorul USR Radu Mihail.

Reprezentanţii USR a mai transmis faptul că „decizia mutării ambasadei la Ierusalim nu îi aparţine lui Dragnea sau Dăncilă. USR îşi exprimă dezacordul faţă de modul în care premierul României încearcă să impună mutarea ambasadei României în statul Israel la Ierusalim, ignorând cadrul constituţional pentru deciziile de politică externă ale statului român. După cum am afirmat şi în trecut, USR subliniază că decizia mutării ambasadei României în statul Israel trebuie luată exclusiv în urma unei consultări instituţionale în plan intern, iar mandatul final se obţine de la preşedintele României, ţinându-se cont şi de consultările în plan european".

Reacţia vine după ce prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei „şi în deplin consens”, România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, şeful Executivului a declarat diminică seara, la un post TV, că anunţul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală, iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituţionale. Premierul a mai precizat că în cazul în care şeful statului refuză relocarea ambasadei, va analiza toate posibilităţile, neexcluzând sesizarea Curţii Constituţionale.

Uniunea Europeană consideră Ierusalimul capitala comună a Israelului şi a viitorului stat palestinian.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici