Liderii PSD decid săptămâna viitoare noile propuneri pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturilor/ Negrescu: Un nou refuz al preşedintelui ar arunca ţara în haos

Social-democraţii urmează să stabilească, săptămâna viitoare, noile propuneri pentru portofoliile Dezvoltare şi Transporturi, după ce Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici şi-au retras candidatura, în contextul refuzurilor repetate ale preşedintelui Klaus Iohanis de a-i numi în funcţii pe cei doi.

1199 afișări
Imaginea articolului Liderii PSD decid săptămâna viitoare noile propuneri pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturilor/ Negrescu: Un nou refuz al preşedintelui ar arunca ţara în haos

Liderii PSD decid săptămâna viitoare noile propuneri la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor/ Negrescu: Un nou refuz al preşedintelui ar arunca ţara în haos

Astfel, liderii PSD se vor reuni, zilele următoare, într-o şedinţă a Comitetului Executiv, unde alături de premierul Viorica Dăncilă, vor decide asupra noilor propuneri pentru cele două ministere, potrivit unui anunţ făcut de ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb.

Reuniunea CEx, de săptămâna viitoare, a fost confirmată, pentru MEDIAFAX, şi de Victor Negrescu, fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Decizia PSD urmează să fie luată după ce Olguţa Vasilescu a anunţat, marţi, că îşi retrage candidatura pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, în urma refuzului lui Klaus Iohannis de a o numi.

La patru zile distanţă şi Mircea Drăghici a spus că îşi va retrage candidatura pentru portofoliul Transporturi, în contextul în care şeful statului nu a dat niciun răspuns în legătură cu nominalizarea sa în funcţie.

Cei doi social-democraţi au fost propuşi pentru portofoliile Dezvoltare şi Transporturi, încă de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, în urma unei decizii luate în CEx al PSD.

Din cauza lipsei unui răspuns de la Cotroceni asupra celor două nominalizări, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu un conflict juridic între Guvern şi Preşedinţie, reclamând „analiza prelungită” a lui Klaus Iohannis în luarea deciziei.

Curtea Constituţională a admis conflictul, pe 19 decembrie, aratând că şeful statului este obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

De abia pe 4 ianuarie preşedintele Iohannis a semnat decretele de revocare pentru Paul Stănescu din funcţia de ministru al Dezvoltării şi a lui Lucian Şova de la portofoliul Transporturi. Cu toate acestea, Iohannis a anunţat că va respinge cele două propuneri, cea a Olguţei Vasilescu şi a lui Mircea Drăghici, în Guvern.

În schimb, şeful statului i-a numit, pe 7 ianuarie, miniştrii interimari la Dezvoltare şi Transporturi pe Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb.

Din acest motiv, premierul Dăncilă i-a scris preşedintelui Iohannis pentru a reitera că îşi menţine nominalizările făcute pentru cele două ministere.

În replică, preşedintele i-a transmis o scrisoarea şefului Executivului, pe 17 ianuarie, în care şi-a argumentat refuzul numirii lui Vasilescu şi Drăghici. Iohannis a precizat că documentaţia pentru cei doi este incompletă.

Pe de altă parte, pe 21 ianuarie, Dăncilă i-a cerut din nou lui Iohannis să îi numească pe cei doi social-democraţi la ministere. Ea a precizat că are „dreptul exclusiv să aleg miniştrii din echipa mea”.

Pe 7 februarie, Klaus Iohannis a anunţat că o refuză din nou pe Olguţa Vasilescu la Dezvoltare, motivând că aceasta nu are pregătirea necesară pentru funcţie. Şeful statului i-a solicitat premierului să facă o altă propunere pentru vicepremier şi Dezvoltare. Preşedintele a mai argumentat că Vasilescu a făcut afirmaţii controversate, acuzând că aceasta a făcut presiuni asupra justiţiei. În schimb, Iohannis nu a dat niciun răspuns cu privire la Mircea Drăghici, propus la Transporturi.

La rândul ei, Viorica Dăncilă a declarat că i se pare incredibil ce îi reproşează preşedintele Olguţei Vasilescu, acuzând-ul pe Iohannis că face din nou tot posibilul ca să blocheze activitatea Guvernului. Premierul a adăugat că o decizie va fi luată în coaliţie legat de noi nominalizări la cele două ministere.

Între timp, săptămâna aceasta Vasilescu şi Drăghici au anunţat că îşi retrag candidaturile pentru cele două ministere.

Ministerele Dezvoltării şi Transporturilor nu au miniştri plini de la finalul anului precedent, iar interimatul la acestea expiră pe 20 februarie.

Un fost membru al Cabinetului Dăncilă avertizează: Un nou refuz al preşedintelui de numire la Dezvoltare şi Transporturi ar putea arunca ţara în haos

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a declarat, duminică pentru MEDIAFAX, că PSD va decide în CEx, săptămâna care urmează, asupra unor noi propuneri la Devoltare şi Transporturi, precizând că un alt refuz al lui Klaus Iohannis ar putea arunca ţara în haos.

"Sunt convins că PSD va găsi cele mai bune soluţii pentru ocuparea acestor portofolii. În contextul Preşedinţiei României la Consiliul UE, al nevoii de investiţii în dezvoltarea locală şi transporturi ţara are nevoie ca cele două posturi să fie ocupate de îndată cu oameni care pot să înceapă muncă imediat. Există în PSD oameni cu experienţă, colegi care cunosc foarte bine programul de guvernare, şi care pot ocupa aceste funcţii. Un nou refuz al numirilor la Dezvoltare şi Transporturi ar putea arunc ţara în haos iar performanţele Preşedinţiei României la Consiliul UE pe cele două domenii riscă să fie afectate. Trebuie să tratăm acest lucru cu responsabilitate. Mizele şi disputele politice interne ne afectează imaginea ca ţară" a afirmat Victor Negrescu, duminică pentru MEDIAFAX.

Reacţia social-democratului vine după ce Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici au anunţat, zilele acestea, că îşi retrag candidaturile pentru Ministerul Dezvoltării, respectiv Ministerul Transporturilor.

În prealabil, preşedintele Klaus Iohannis anunţase că o respinge pe Lia Olguţa Vasilescu pentru postul de ministru al Dezvoltării. Şeful statului nu a dat însă atunci un răspuns legat de portofoliul de la Transporturi, unde a fost propus Mircea Drăghici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici