Lucian Bode: Procesul de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie din CNAIR a fost viciat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a spus că procesul de selecţie al membrilor Consiliului de Administraţie al CNAIR care a avut loc în 4 noiembrie a fost viciat şi va lua o decizie după ce va primi informaţii. Procedura a avut loc în ultima zi de mandat a fostului ministru Răzvan Cuc.

1220 afișări
Imaginea articolului Lucian Bode: Procesul de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie din CNAIR a fost viciat

Lucian Bode: Procesul de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie din CNAIR a fost viciat

"Fac un apel către decidenţii Registrului Comerţului să nu înregistreze această hotărâre în condiţiile în care sunt suficiente elemente", a declarat Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor a prezentat modul în care procesul de selecţie s-a desfăşurat, explicând condiţiile procedurii.

Bode a subliniat că Georgeta Bumbac şi Costin Mihalache au fost printre cei care au stabilit condiţiile selecţiei, tot ei fiind, în acelaşi timp, candidaţii acceptaţi ulterior.

CNAIR, prin directorul general Scarlat, (...) în 18 octombrie şi în 4 noiembrie, solicită Direcţiei de Management şi Guvernanţă Corporativă anularea acestui proces. Am aici documente. Spunând printre altele, procesul de selecţie este unui discriminatoriu. Ce spunea, ce condiţii erau puse? Să fi condus o companie cu minim 5.000 de angajaţi. Oare cine o să fie respectivul? Cu buget de peste un miliard de euro, să fi fost în top management minim un an şi patru luni. Oare cine a fost un an şi cinci luni director? Mai urma să îi spună înălţimea, greutatea şi culoarea ochilor şi era clar. Acestea erau condiţiile de participare la selecţie. Mai mult, membrii comitetului de remunerare şi nominalizare desemnaţi prin decizia Consiliului de Administraţie, cei care trebuiau să stabilească condiţiile - cât, cum şi aşa mai departe -, erau şi candidaţii şi culmea au fost şi selectaţi doi dintre ei, domnul Mihalache şi doamna Bumbac. Trei: profilul candidatului trebuia stabilit de AGA, altă condiţie. Această hotărâre nu există", a spus Bode.

Acesta a adăugat că hotărârea AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a fost trimisă la Registrul Comerţului fără a conţine toate elementele şi cere Registrului să nu înregistreze hotărârea.

"În condiţiile în care totuşi în 4 a X-a, nu întâmplător am spus că voi trata cu maximă atenţie toate deciziile luate în această instituţie, în intervalul 10 octombrie - 4 noiembrie. În 4 a X-a se adoptă respectiva hotărâre, se finalizează procesul de selecţie şi cu toate că un membru selectat nu depune declaraţia de exercitare a mandatului conform legii, ami exact acceptată. Cu toate că un membru din cei 5 selectaţi nu depune această declaraţie, totuşi persoana responsabilă din CNAIR depune hotărârea AGA la Registrul Comerţului pentru a fi înregistrată. Fac un apel către decidenţii Registrului Comerţului să nu înregistreze această hotărâre în condiţiile în care sunt suficiente elemente. Doar câteva v-am prezentat aici, care spun că acest proces de selecţie a fost viciat. Aştept să primesc şi alte elemente şi voi lua urgent o decizie. Nu peste multe zile", a declarat ministrul.

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a spus că nu ştia despre condiţiile impuse candidaţilor şi că selecţia a fost făcută de către Compania de Autostrăzi (CNAIR).

"Condiţiile puse - că le-am ascultat şi eu - nici nu ştiam care sunt condiţiile puse. În mod normal, condiţiile trebuie să vizeze nişte oameni competenţi. Selecţia a fost finalizată în luna ianuarie. Eu nu am lăsat nicio procedură unde s-au cheltuit bani publici pe selecţie neîncheiată. Pentru că m-ar fi întrebat lumea de ce s-au cheltuit nişte bani şi nu s-a încheiat procedura. Faptul că unul din membri nu s-a dus să-şi ia mandatul este strict problema lui. Nu este problema absolut nimănui. Nu este un lucru ilegal. (...) Nu ministrul a făcut selecţia. Dacă eu mi-aş fi asumat această selecţie, ceea ce este ilegal, pentru că o face o firmă specializată, atunci aş fi înţeles. Încă o dată, firma a făcut, nu a fost depusă nicio contestaţie în momentul acela" a declarat Cuc.

Luni, 4 noiembrie Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (AGA) a numit doi membri noi în Consiliul de Administraţie, pe Maşala Ionuţ Laurenţiu şi Piţiogoi Mihuţ Marius, şi a numit definitiv Consiliul pentru o perioadă de 4 ani, după ce iniţial a fost numit provizoriu. Ion Iordăchescu a demisionat din CA.

Membrii actuali, pe lângă cei doi numiţi în cursul zilei de luni, sunt Bumbac Georgeta, Pascu Bogdan şi Mihalache Costin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici