Lucian Bolcaş: Comisia juridică va hotărî dacă Mitrea şi Năstase îşi pot vedea dosarele

Deputatul PRM Lucian Bolcaş, membru în subcomisia pentru cazurile Mitrea şi Năstase, a declarat, miercuri, că membrii Comisiei juridice vor decide dacă foştii miniştrii Miron Mitrea şi Adrian Năstase îşi pot vedea dosarele de la DNA, menţionând că cei doi nu au formulat cereri în acest sens.

19 afișări
Imaginea articolului Lucian Bolcaş: Comisia juridică va hotărî dacă Mitrea şi Năstase îşi pot vedea dosarele

Lucian Bolcaş: Comisia juridică va hotărî dacă Mitrea şi Năstase îşi pot vedea dosarele (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat de ce cei doi deputaţi foşti miniştri Miron Mitrea şi Adrian Năstase nu îşi pot vedea dosareele, deputatul PRM a afirmat că nu s-a pus această problemă, pentru că niciunul dintre ei nu au formulat o cere de a-şi vedea dosarele.

În ceea ce priveşte decizia Biroului Permanent privind imposibilitatea celor doi deputaţi social-democraţi de a-şi vedea propriile dosare, Bolcaş a subliniat că "acest lucru îl va hotărî Comisia juridică".

Întrebat dacă i se pare oportun ca cei doi foşti miniştri să-şi vadă dosarele de la DNA, deputatul a menţionat că nu poate să-şi dea cu părerea.

"Am promis colegilor mei că nu comentez. Comisia îşi desfăşoară lucrările în stricta limită a competenţei sale, potrivit prevederilor Legii răspunderii ministeriale. (...) Limita strictă este raţiunea pentru care a fost înfiinţat acest filtru al trimiterii în urmărire penală a miniştrilor de către Valeriu Stoica, autorul Legii răspunderii ministeriale, din raţiunea de a se înlătura eventualele ingerinţe politice în această urmărire penală. Atât ne interesează, nu suntem judecători, nu suntem procurori, ci oameni politici învestiţi cu o anume responsabilitate de Legea răspunderii ministeriale", a susţinut deputatul PRM.

În ceea ce priveşte participarea deputatului PSD Eugen Nicolicea la lucrările de miercuri ale subcomisiei, ca înlocuitor al lui Florin Iordache, desemnat de grupul PSD, Lucian Bolcaş a spus că, potrivit Regulamentului Camerei, într-o comisie orice deputat poate să fie înlocuit pe baza unei delegaţii de către un membru al gurpului său parlamentar, menţionând că Nicolicea are dreptul legal să vadă dosarul lui Mitrea procedând în această manieră.

"Această prejudecată în legătură cu caracterul secret al urmăririi penale este de fapt contrară procedurii. Procedura penală nu foloseşte cuvântul «procedură secretă» şi în orice ţară civilizată nu există o astfel de procedură, iar urmărirea penală nu este publică, de regulă. Pentru noi, cei care trebuie să luăm o hotărâre, a cunoaşte dosarul este ceva esenţial", a mai spus Bolcaş.

El a explicat că lucările, de regulă, nu sunt publice în sensul că "nu se face urmărire penală la televiziune, ci într-un cadru organizat, în prezenţa avocatului şi a părţilor implicate", iar "«secret» înseamnă că numai un grup limitat de persoane, precis determinat de lege, are dreptul să vadă lucrările acestui dosar".

În plus, deputatul PRM a declarat că lucrările subcomisiei continuă, dar că raportorii îşi menţin decizia luată marţi de a nu face declaraţii despre acestea până la finalizarea activităţii sale.

Până în jurul prânzului, la lucrările subcomisiei de raportori care cecetează dosarul lui Miron Mitrea erau prezenţi doar doi deputaţi: Dragoş Ujeniuc (PNL) şi Eugen Nicolicea (PSD), membru al Comisiei juridice şi fin al lui Miron Mirea, care l-a înlocuit pe social-democratul Florin Iordache. De la prânz celor doi li s-au alăturat şi deputatul PRM Lucian Bolcaş şi deputatul PC Sergiu Andon.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a anunţat, luni, că solicitarea DNA în cazul lui Miron Mitrea va fi discutată de o subcomisie formată din şapte raportori, care vor prezenta un raport Comisiei juridice. El a precizat că o procedură similară va fi urmată şi în cazul lui Adrian Năstase. Olteanu a mai spus că cei doi foşti membri ai Guvernului nu vor avea acces la dosare, pentru că nu au avut nici până acum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici