Macovei cere sancţionarea deputaţilor PDL care au votat pentru modificarea Codului penal

Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicită conducerii partidului sancţionarea deputaţilor democrat-liberali care au votat pentru modificarea infracţiunii de conflict de interese din Codul penal sau s-au abţinut.

366 afișări
Imaginea articolului Macovei cere sancţionarea deputaţilor PDL care au votat pentru modificarea Codului penal

Monica Macovei (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Macovei menţionează, într-o declaraţie remisă agenţiei MEDIAFAX, că, potrivit listei de vot de pe site-ul Camerei Deputaţilor, deputaţii Adrian Gurzău şi Gheorghe Udriște au votat pentru modificarea infracţiunii de conflict de interese, alături de USL, iar deputatul Dragoş-Ionel Gunia s-a abţinut.

"În aceste condiţii, solicit conducerii PDL să analizeze situaţia celor 3 deputaţi şi să-i sancţioneze, pentru că modificarea infracţiunii de conflict de interese este o lovitură dată anticorupţiei", adaugă Monica Macovei.

Ea susţine că USL acţionează în acest moment împotriva intereselor României şi a statului de drept, iar PDL nu poate fi părtaş, nici măcar cu un vot, la acest demers.

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 266 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012. În favoarea proiectului au votat şi deputaţii PDL Adrian Gurzău şi Gheorghe Udrişte, în timp ce Dragoş-Ionel Gunia s-a abţinut.

Legea modifică articolul 253 indice 1 din Codul penal privind conflictul de interese.

În forma aflată în vigoare, articolul prevede: "Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie pe durată maximă". Acelaşi articol stabileşte, la alineatul 2, că aceste dispoziţii nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

Articolul a fost modificat de Camera Deputaţilor, printr-un amendament propus de Comisia juridică, astfel: "Fapta persoanei care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce rezultă dintr-un contract de muncă şi o fişă a postului semnate cu o instituţie dintre cele prevăzute la art. 145 (autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de interes public - n.r.) şi care îndeplineşte un act prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material necuvenit pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea dreptului de a ocupa funcţia publică de care s-a folosit la săvârşirea faptei pentru o durată de maximum 3 ani, calculată începând cu data săvârşirii faptei".

Şi alineatul 2 a fost modificat astfel: "Dispoziţiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării, adoptării sau semnării actelor normative sau administrative, precum şi în cazul încheierii unui act sau a luării unei hotărâri care să privească creaţia, dezvoltarea, pregătirea ştiinţifică, artistică, literară, profesională".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici