Macovei: Ponta este ca un politruc sovietic. Vorbeşte ca Ceauşescu în 1989, care spunea de legionari

Europarlamentarul Monica Macovei l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că se comportă ca un "politruc sovietic" folosind termenul de "fascist" la adresa unor intelectuali şi că vorbeşte "ca şi Ceauşescu", care afirma în 1989 că la Timişoara sunt legionari.

370 afișări
Imaginea articolului Macovei: Ponta este ca un politruc sovietic. Vorbeşte ca Ceauşescu în 1989, care spunea de legionari

Macovei: Ponta este ca un politruc sovietic. Vorbeşte ca Ceauşescu în 1989, care spunea de legionari (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă, cum comentează faptul că a devenit ţinta adversarilor săi politici, Monica Macovei a spus că a fost făcută fascistă în 2011, la fel cum sunt făcuţi acum intelectualii de la ICR.

"Am fost făcută şi fascistă în 2011, acum sunt făcuţi fascişti intelectualii ţării de la ICR, că atâta ştie Ponta ce înseamnă fascist. E ca un politruc sovietic care vorbeşte despre oamenii liberi şi curajoşi în termeni de fascişti sau ca Ceauşescu în decembrie 1989 care spunea că sunt legionari la Timişoara. Despre acuzele mincinoase ale lui PSD şi PNL şi PC, şi Voiculescu, că denigrez ţara, eu spun un singur lucru. Eu denigrez ţara, care am adoptat în PE legea confiscării averilor infractorilor sau PSD, PNL, Voiculescu care apără toţi corupţii şi hoţii care fură din banii publici? Să judece lumea cine serveşte România", a spus Macovei.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

În sesizarea adresată Curţii Constituţionale de preşedintele Traian Băsescu se spune că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Ulterior, Victor Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că, dacă preşedintele doreşte să îi decoreze, o poate face, dar nu cu semnătura sa.

"Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că, dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005 - 2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Or eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi, pe de altă parte, exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea", a declarat Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici