Macovei: Ponta minte de la o oră la alta şi sfidează Comisia Europeană şi CSM

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, europarlamentar PDL, susţine că premierul Victor Ponta "minte de la o oră la alta şi sfidează Comisia Europeană şi CSM".

1087 afișări
Imaginea articolului Macovei: Ponta minte de la o oră la alta şi sfidează Comisia Europeană şi CSM

Monica Macovei (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Macovei mai arată, într-un comunicat de presă, că "niciun procuror cu experienţă care a lucrat la DNA în ultimii ani nu se află pe «lista lui Ponta»". "Şi asta în ciuda recomandărilor Comisiei Europene care amintea în raportul MCV din 30 ianuarie 2013 că «numirea unui nou Procuror General şi a unui nou Procuror şef al DNA să fie atât un proces deschis şi transparent, cât şi unul în cadrul căruia să fie aleşi candidaţi având competenţe specifice, integri şi cu rezultate în acţiunea anticorupţie»", adaugă Monica Macovei.

În opinia sa, "ignorarea procurorilor care au confirmat că pot lucra independent şi imparţial este lovitura de graţie pe care Ponta o dă justiţiei".

Monica Macovei mai susţine că "propunerea lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general este sfidătoare", având în vedere că la concursul organizat în 2012 acesta a avut "o prestaţie ridicolă şi a fost respins de CSM".

"Ponta nu a aplicat nicio procedură de selecţie pentru a ajunge la această listă de propuneri, deşi CSM i-a atras atenţia public că aceasta este calea de urmat, fiind cea convenită şi cu Comisia Europeană. Ponta arată că nu dă doi bani pe recomandările Comisiei şi pe opiniile CSM", mai susţine europarlamentarul PDL.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţa de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Scrisoarea este înregistrată la Ministerul Justiţiei miercuri, 3 aprilie, dar datată marţi, 2 aprilie.

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici