Macron este optimist privind reactivarea Acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat încrezător, joi, că Iranul şi Statele Unite vor accepta în următoarele zile, prin eforturile de mediere ale Uniunii Europene, reactivarea Acordului nuclear din 2015.

96 afișări
Imaginea articolului Macron este optimist privind reactivarea Acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri

"Eu sper că în următoarele zile va exista un acord pentru relansarea Planului Comun Complet de Acţiune (JCPOA)", denumirea oficială a tratatului nuclear dintre Iran şi marile puteri, a declarat Emmanuel Macron la Conferinţa Diplomaţilor, potrivit agenţiei Reuters.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a propus recent un plan de relansare a Acordului nuclear cu Iranul (Planul Comun Complet de Acţiune), inclusiv prin reintegrarea Statelor Unite în tratat, avertizând că, în caz contrar, există riscul unei "crize nucleare periculoase". La negocierile pentru relansarea Acordului nuclear din 2015 participă Iranul, Uniunea Europeană, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania.

În ultimele săptămâni, Statele Unite şi Iranul s-au apropiat, în cadrul negocierilor internaţionale, de un acord pentru relansarea tratatului din 2015. Washingtonul şi Teheranul au transmis răspunsuri referitoare la propunerea Uniunii Europene de reactivare a Acordului nuclear, dar nu este clar dacă vor fi necesare negocieri suplimentare. Conform unor surse citate de cotidianul Haaretz, noua formă a Acordului nuclear cu Iranul va include patru etape de implementare, cu durata de 165 de zile, în sensul opririi activităţilor nucleare iraniene în schimbul anulării sancţiunilor reimpuse de Statele Unite după decizia din 2018 a preşedintelui Donald Trump de retragere din tratat.

Israelul se opune relansării Acordului nuclear din 2015 şi a avertizat în mod repetat că va acţiona pentru a nu permite Iranului să fabrice arme nucleare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici