MAE a declanşat procedura de rechemare a Manuelei Vulpe

Procedura de rechemare a ambasadoarei României în Mexic, Manuela Vulpe, a fost declanşată, ultimul demers necesar pentru finalizarea procedurii fiind semnarea cererii de rechemare de către preşedintele Traian Băsescu.

9 afișări

După ce preşedintele Traian Băsescu va semna cererea de rechemare, Manuela Vulpe va avea la dispoziţie trei luni pentru a-şi încheia misiunea, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAE, Ilie Bănică.

Ministrul Cioroianu a declarat, joi, că cererea de revenire de la post a Manuelei Vulpe a fost semnată de el şi de premierul Tăriceanu, documentul aflându-se "în drum spre sau la" Cabinetul preşedintelui.

Presa din România a primit în iulie o serie de e-mail-uri trimise şi primite de Manuela Vulpe, o parte din corespondenţa electronică fiind cu diplomatul Teodor Baconschi, numit ambasador în Franţa şi cu Dorin Marian, consilier al premierului. Corespondenţa cu Baconschi conţine şi referiri la o posibilă relaţie intimă, iar în cea cu Dorin Marian Manuela Vulpe se interesează despre o lege care oferă chiriaşilor din imobilele RA-APPS dreptul de preempţiune la vânzarea acestora.

Corespondenţa privată a Manuelei Vulpe a fost publicată pe site-ul www.spiritofromania.com de către Laurenţiu Fulga, care e rezident în Australia, unde aceasta a fost ambasador înainte de a fi numită în Mexic. Fulga, care este prieten cu fostul consul al României la Sidney, Ovidiu Grecea, a fost acuzat că a violat corespondenţa privată a Manuelei Vulpe. Acuzaţiile se bazează pe faptul că între Manuela Vulpe şi Ovidiu Grecea există un conflict datând din perioada în care ambii erau la post în Australia. Fulga a negat acuzaţiile, susţinând că a primit corespondenţa Manuelei Vulpe pe e-mail de la o adresă necunoscută, iar Grecea a declarat că nu are nicio legătură cu acest scandal.

MAE a informat, la sfârşitul lunii iulie, că Ambasadorul României în Mexic, Manuela Vulpe, a avut o discuţie cu ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, solicitând revenirea în Centrala MAE pentru clarificarea, inclusiv pe cale juridică, a unor chestiuni personale care ar putea leza activitatea proprie şi credibilitatea ministerului. MAE a precizat, totodată, că apreciază activitatea profesională a Manuelei Vulpe.

"În urma situaţiei create prin interceptarea şi publicarea corespondenţei private, doamna ambasador a solicitat revenirea în Centrala MAE pentru clarificarea, inclusiv pe cale juridică, a unor chestiuni personale care ar putea leza activitatea proprie şi credibilitatea Ministerului Afacerilor Externe", a precizat MAE într-un comunicat difuzat la 31 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici