MAE: În noua scenetă Les Guignols de l'Info, nu sunt parodiaţi românii, ci ministrul francez de Interne

Articolele referitoare la satira din Les Guignols de l'Info pe tema militarilor din Afganistan nu redau cu acurateţe mesajul autorilor, care nu criticau militarii români ci acţiunile constante ale ministrului francez de Interne de a îndeplini cota de persoane îndepărtate din Franţa, susţine MAE.

939 afişări
Imaginea articolului MAE: În noua scenetă Les Guignols de l'Info, nu sunt parodiaţi românii, ci ministrul francez de Interne

MAE: În noua scenetă Les Guignols de l'Info, nu sunt parodiaţi românii, ci ministrul francez de Interne (Imagine: Mediafax Foto)

"Ştiu că vă referiţi la satira «Militari în Afganistan». Materialul de presă nu redă cu acurateţe mesajul iniţial al satirei, care nu viza militarii români din Afganistan, ci, dimpotrivă, acţiunile constante ale ministrului francez de Interne de a îndeplini cota stabilită de persoane îndepărtate de pe teritoriul francez. În scenetă nu se parodiază naţiunea română şi/sau cetăţenii români, ci, dimpotrivă, planurile şi acţiunile oficialului francez", a explicat Doris Mircea, purtător de cuvânt al MAE, întrebată despre noua parodie prezentată în emisiunea Les Guignols de l'Info la adresa cetăţenilor români.

Evenimentul vine la o săptămână după ce în cadrul aceleiaşi emisiuni românii au fost prezentaţi ca păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori.

"Pentru cine cunoaşte Franţa, Les Guignols este probabil cea mai corozivă emisiune TV de satiră. A replica la ironiile Guignolilor ar fi ridicol. Este ca şi cum cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor. Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă şi o practicăm şi noi cu destulă voluptate", a spus, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul de Externe, întrebat ce reacţie are diplomaţia română faţă de umilirea românilor în emisiunea "Les Guignols de l'Info".

Ofensiva ministrului francez de Interne, Claude Gueant, împotriva imigranţilor ilegali din Franţa este satirizată în emisiunea Les Guignols de l'Info de la Canal Plus sub forma expulzării, împreună cu compatrioţii lor, a doi militari, unul român şi celălalt din Niger, decedaţi în Afganistan.

În timp ce Statele Unite comemorează 11 septembrie, Nicolas Sarkozy le aduce un omagiu soldaţilor francezi morţi în Afganistan, anunţă crainicul-marionetă al emisiunii satirice Les Guignols de l'Info, difuzată de postul de televiziune Canal Plus.

În cadrul unei ceremonii, preşedintele francez salută sacrificiul "valoroşilor combatanţi" din "Legiunea străină" în Afganistan, "pentru a consolida hotărârea Franţei de a-şi duce la capăt misiunea: apărarea democraţiei, libertăţii şi fraternităţii între popoare".

"Caporal Popescu şi combatantul Djabira, voi care aţi părăsit România şi Nigerul natale pentru a servi ţara noastră sub gloriosul stindard al Legiunii străine, Franţa vă este etern recunoscătoare", afirmă preşedintele francez, în timp ce sunt prezentate imagini cu sicriele celor doi luptători, după care îi dă cuvântul ministrului francez de Interne, Claude Gueant.

"Pentru a încheia această ceremonie aş vrea să mă adresez şi eu curajoşilor noştri eroi şi să îi asigur că se vor îndrepta spre locul de veci înconjuraţi de ai lor. Caporalul Popescu, împreună cu alţi 24 de romi, în cursa Paris-Bucureşti de la ora 14.30", afimă ministrul francez de Interne, în timp ce sicriul soldatului român este aşezat la bordul unei ambulanţe.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul cetăţeanului din Niger, însoţit de alte 57 de persoane "de culoare".

"Iertaţi-mi emoţia, dar odată cu această plecare, numărul străinilor expulzaţi din Franţa în acest an depăşeşte pragul simbolic de 20.000. Această cifră ne dă speranţa că vom atinge obiectivul nostru istoric de 30.000 de persoane conduse la frontieră. Trăiască Republica, trăiască Franţa şi zbor plăcut", afirmă el în timp ce ambulanţele care îi transportă părăsesc zona în acordurile imnului naţional al Franţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici