Marga: Nu există niciun temei de preocupare pentru politica Guvernului faţă de minorităţi

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat că nu există niciun temei de preocupare pentru modul în care Guvernul Ponta tratează minorităţile naţionale, el arătând că reprezentanţii acestora şi-au exprimat sprijinul pentru Guvernul actual.

172 afișări
Imaginea articolului Marga: Nu există niciun temei de preocupare pentru politica Guvernului faţă de minorităţi

Andrei Marga (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Nu există nici un temei de preocupare în ceea ce priveşte modul în care actualul guvern tratează această problematică. Guvernul este angajat să promoveze abordarea modernă, europeană, profund responsabilă a minorităţilor. De altfel, reprezentanţii minorităţilor şi-au exprimat sprijinul pentru guvern", afirmă Marga, citat într-o declaraţie transmisă, marţi, agenţiei MEDIAFAX de către MAE.

De asemenea, el arată că partidele aflate în actuala coaliţiei de guvernare au contribuit la redactarea celei mai mari şi mai substanţiale părţi din actuala legislaţie din România care garantează drepturile minorităţilor naţionale şi promovează constant dialogul cu organizaţiile acestora, indiferent de opţiunile politice ale unor lideri sau formaţiuni aparţinând minorităţilor.

"Niciun alt partid din spectrul politic al României nu a contribuit mai mult la dezvoltarea cadrului instituţional al României, încât minorităţile să se bucure de drepturile lor conform exigenţelor europene", apreciază Marga.

El arată că "România şi-a asumat cu bună ştiinţă obiective foarte înalte în domeniul minorităţilor şi a reuşit să creeze, cu ajutorul şi implicarea activă a cetăţenilor români aparţinând tuturor minorităţilor naţionale, un climat de dialog şi deschidere propice afirmării identităţii tuturor minorităţilor naţionale, indiferent de număr sau pondere politică".

"Angajamentul autorităţilor române faţă de aceste standarde înalte în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale se menţine şi se concentrează în iniţiative de dezvoltare", evidenţiază Marga.

Totodată, el exprimă "gratitudine pentru activitatea susţinută şi loială a reprezentanţilor tuturor minorităţilor naţionale din România, pentru perfecţionarea continuă a sistemului democratic românesc şi promovarea intereselor statului român în plan internaţional".

Potrivit declaraţiei şefului diplomaţiei, "România a demonstrat, prin întreg ansamblul de politici publice adoptate după revoluţia din 1989, voinţa de a acorda un tratament echitabil persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din ţara noastră, în acord cu reperele europene".

El subliniază că "în acest moment politic şi istoric, în ciuda dificultăţilor actuale, ţara noastră posedă un sistem instituţional care permite protejarea şi afirmarea identităţii specifice a tuturor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi participarea acestora la luarea deciziilor politice la toate nivelurile şi în toate domeniile vieţii politice, sociale, economice şi culturale".

Ministrul de Externe aminteşte că opinia organizaţiilor minorităţilor naţionale este "nu numai ascultată, dar este şi respectată şi promovată în mod constant", iar standardele prevăzute în România, prin Constituţie şi legislaţia specifică, "sunt apreciate la nivel european, ţara noastră fiind considerată un model de urmat".

Totodată, Marga specifică faptul că minorităţile din România beneficiază de reprezentare parlamentară, posibilitatea studierii limbii materne la toate nivelurile de învăţământ (general, profesional, liceal, superior), sprijin financiar de la stat pentru proiecte culturale şi educaţionale, obligativitatea utilizării plăcuţelor bilingve în localităţile în care populaţia minoritară depăşeşte 20%, posibilitatea utilizării limbii materne în relaţia cu autorităţile locale şi în justiţie în localităţile în care există populaţie minoritară.

"România respectă şi aplică în plan intern prevederile relevante ale reglementărilor internaţionale în acest domeniu, fapt certificat de toate rapoartele CoE, OSCE şi UE, iar statutul de membru al UE ne obligă la o permanentă îmbunătăţire a cadrului instituţional intern, fiind cunoscut că drepturile omului şi ale persoanelor aparţinând minorităţilor fac parte din pachetul de principii fundamentale pentru toate statele membre", mai punctează Marga în declaraţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici