Marko ar putea să renunţe la candidatura pentru şefia UDMR şi să îl susţină pe Kelemen

Preşedintele UDMR, Marko Bela, ar putea renunţa să mai candideze, la Congresul formaţiunii de anul viitor, pentru un nou mandat în fruntea Uniunii, fiind posbil să îl susţină pe Kelemen Hunor ca succesor, o altă posibilă candidatură fiind cea a lui Laszlo Borbely, notează ziarul "Gândul".

19 afișări
Imaginea articolului Marko ar putea să renunţe la candidatura pentru şefia UDMR şi să îl susţină pe Kelemen

Marko (Foto) ar putea să renunţe la candidatura pentru şefia UDMR şi să îl susţină pe Kelemen (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Surse interne din UDMR au declarat pentru Gândul că Marko Bela preferă să-l susţină pentru această funcţie pe Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UDMR şi ministru al Culturii. «Marko Bela vrea să se retragă. Astfel se pune problema în acest moement, dar lucrurile pot evolua", au spus sursele citate de publicaţie.

Conform acestora, în cazul în care Marko va considera că protejatul său nu va avea forţa necesară de a câştiga bătălia internă în faţa adversarilor, atunci el se va înscrie în competiţia pentru funcţia de preşedinte.

"În ceea ce priveşte tabăra adversarilor, aceasta nu e foarte bine conturată în prezent. În interiorul Uniunii se vorbeşte despre candidatura ministrului Mediului, Laszlo Borbely, dar şi despre cea a preşedintelui Consiliului judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi a liderului deputaţilor UDMR, Olosz Gergely", notează "Gândul".

Conform unor surse din Uniune, citate de ziar, Borbely, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai Marko, vizează şefia UDMR, cerându-i chiar actualului preşedinte să-l anunţe ca succesor.

"Refuzat, Borbely încearcă să-şi facă campanie în interiorul Uniunii, prezentându-se ca o alternativă la linia politică pe care o promovează Marko Bela. Sursele citate au precizat că Borbely ar putea susţine, la viitorul congres, ruperea UDMR de PDL şi intrarea într-o coaliţie cu PSD şi PNL. De altfel, unii dintre liderii democrat-liberali susţin că Borbely a insistat pe lângă parlamentarii udemerişti să voteze, în 2008, pentru demiterea Guvernului Boc la moţiunea de cenzură pesedistă, deşi Marko înclina atunci pentru menţinerea la putere a Cabinetului de atunci. Pe de altă parte, colegii lui Borbely susţin că acesta îşi doreşte, de fapt, funcţia de preşedinte executiv, ocupată în prezent de Kelemen Hunor, şi că ar renunţa, într-un final, la candidatura pentru şefia UDMR ca să o obţină", se mai arată în ziar.

"Gândul" mai notează că preşedintele Consiliului judeţean Harghita, Borboly Csaba, "unul dintre radicalii din UDMR", ar vrea şi el să candideze.

"Surse interne susţin că acesta are promis sprijinul FIDESZ, partidul de guvernământ din Ungaria, în cursa pentru şefia Uniunii. O parte a FIDESZ l-ar susţine însă şi pe liderul grupului UDMR de la Camera Deputaţilor, Olosz Gergely. Un semnal că FIDESZ nu mai agreează actuala conducere a Uniunii este şi faptul că, luni, vizita preşedintelui Ungariei, Pal Schmitt, la Bucureşti, nu a inclus şi o discuţie cu reprezentanţii UDMR. Surse interne ne-au declarat că deputaţii şi senatorii Uniunii s-au supărat foarte tare atunci când, aflat în Palatul Parlamentului, Pal Schmitt nu a mai urcat două etaje până la grupul UDMR, aşa cum s-a mai întâmplat, şi s-a oprit să vorbească doar cu şefa Camerei, Roberta Anastase", mai scrie "Gândul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici