Marko: Noi putem influenţa cine e preşedintele României

Preşedintele UDMR, Marko Bela, consideră că îndemnul lansat de CNS ca alegătorii din secuime să exprime voturi nevalabile la alegerile prezidenţiale este "o prostie", spunând că maghiarii pot "influenţa" alegerea şefului statului român, dar nu pot decide ca acesta "să nu aibă preşedinte".

8 afișări
Imaginea articolului Marko: Noi putem influenţa cine e preşedintele României

Marko: Noi putem influenţa cine e preşedintele României (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX cum comentează apelul lansat de preşedintele CNS, Izsak Balazs, ca alegătorii din secuime să dea voturi nevalabile la alegerile prezidenţiale, pentru a nu alege "preşedinte pentru România", până când nu vor putea alege unul "şi pentru Ţinutul Secuiesc, liderul UDMR a răspuns: "E o prostie".

"Noi putem influenţa cine e preşedintele României, dar nu putem decide să nu aibă preşedinte", a adăugat Marko Bela.

Consiliul Naţional Secuiesc îndeamnă alegătorii din secuime să dea voturi nevalabile la alegerile prezidenţiale, pentru a nu alege "preşedinte pentru România", până când nu vor putea alege unul "şi pentru Ţinutul Secuiesc".

Preşedintele CNS, Izsak Balazs, subliniază, într-un comunicat de presă transmis luni, că evenimentele politice din ultimele săptămâni dovedesc că propunerea Comisiei Permanente a CNS ca alegătorii să participe în număr mare la alegerile prezidenţiale, dar să dea voturi nevalabile a fost corectă.

Potrivit sursei citate, criza politică declanşată din cauza alegerilor prezidenţiale arată că elita politică "este interesată doar de putere".

În astfel de condiţii, consideră liderul CNS, reacţia naturală ar fi îndepărtarea de politic, neparticiparea la vot. Pe de altă parte, însă, Izsak consideră că trebuie ţinut cont de faptul că alegerile din 22 noiembrie vor avea loc oricum, iar reprezentanţii puterii i-au "împiedicat", până în prezent, pe locuitorii din secuime să îşi exprime o poziţie privind autonomia Ţinutului Secuiesc printr-un referendum oficial.

Drept urmare, CNS propune electoratului să se folosească de această ocazie şi "să transforme" alegerile din 22 noiembrie într-un "referendum pentru autonomie".

Izsak Balazs face apel la alegătorii din zonă să participe la scrutin şi să exprime un vot nevalabil, menţionând că este important ca, şi de această dată, în Ţinutul Secuiesc să fie cea mai mare prezenţă la vot.

"Să nu alegem preşedinte pentru România, până când nu putem să alegem şi pentru Ţinutul Secuiesc. Să nu punem ştampila de vot pe niciunul dintre candidaţi, ci să anulăm buletinul de vot, ştampilându-l de mai multe ori", subliniază Izsak Balazs.

Potrivit sursei citate, în acest fel există şansa ca atenţia să se îndrepte către secuime, iar voturile nevalabile să fie considerate voturi în sprijinul autonomiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici