Marko: Prin înfiinţarea unui nou partid nu s-ar simplifica relaţiile doctrinare din Parlament

Preşedintele UDMR, Marko Bela, şi-a exprimat, marţi, neîncrederea că înfiinţarea unui nou grup parlamentar sau a unui nou partid ar clarifica problemele doctrinare din viaţa politică sau ar simplifica relaţiile doctrinare din Parlament.

16 afișări
Imaginea articolului Marko: Prin înfiinţarea unui nou partid nu s-ar simplifica relaţiile doctrinare din Parlament

Marko: Prin înfiinţarea unui nou partid nu s-ar simplifica relaţiile doctrinare din Parlament (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

El a făcut aceste aprecieri întrebat în conferinţa de presă despre punctul său de vedere referitor la grupul independenţilor şi la formaţiunea politică pe care aceştia o vor constitui.

"Eu cred că este vorba despre altceva. După pierderea unor alegeri, întotdeauna în partide care au ieşit cu pierdere apar astfel de fenomene. Unii sunt nemulţumiţi, pleacă din partid fiindcă consideră că colegii lor sunt de vină pentru pierderea alegerilor. Cum s-au pierdut alegeri, imediat apar animozităţile, imediat, în mod firesc, intenţiile de a schimba ceva în partid. Dacă cineva nu reuşeşte să-şi impună poziţia, eventual pleacă", a apreciat Marko.

Întrebat dacă este de acord cu propunerea PSD ca parlamentarii care pleacă din partid să piardă statutul de parlamentari, Marko a răspuns că se află într-o situaţie delicată.

"Suntem în parteneriat cu independenţii şi, aşa cum am spus că e nevoie de voturile UDMR în acest Guvern şi coaliţie, la fel e nevoie şi de voturile acestor independenţi. Problema e că, dacă vrei să rezolvi anumite probleme numai prin sacţiuni, nu sunt singur că ajungi la rezultatele scontate", a apreciat senatorul.

El a dat ca exemplu situaţia consilierilor locali şi judeţeni care dacă pleacă din partid îşi pierd calitatea de consilieri, regulă care are o anumită logică, deşi şi acolo sunt posibile abuzuri.

"Şi în Parlament ar putea să funcţioneze aceeaşi logică. Această problemă nu poate fi rezolvată numai prin sancţiuni şi prin faptul să avem partide doctrinare, partide cu programe clare şi bine definite şi care diferă de programele celorlalte partide şi cei care intră într-un partid şi figurează pe lista unui partid, totuşi, să aibă aceleaşi convingeri ca şi partidul în general. Ştiu că e foarte greu de realizat acest lucru", a declarat preşedintele UDMR.

În opinia sa, migraţia oamenilor politici de la un partid la altul dovedeşte că de fapt nu prea există politicieni cu anumite convingeri doctrinare şi nici partide care să aibă nişte programe şi nişte doctrine foarte bine închegate.

"Din acest punct de vedere, plecarea dintr-un partid şi intrarea, eventual, în alt partid nu ridică niciun fel de problemă. Ieri ai avut o anumită haină, ai dezbrăcat-o şi azi ai o altă haină, la noi cam atât înseamnă plecarea dintr-un partid şi intrarea în alt partid", a opinat Marko Bela.

Preşedintele Uniunii a precizat că acest lucru se referă la toate formaţiunile politice, indiferent dacă se definesc de dreapta sau de stânga.

El a adăugat că un alt impediment în a sancţiona parlamentarii este Constituţia.

Marko a arătat că mandatul imperativ este interzis prin Constituţie. "Constituţia nu ne permite să umblăm la statutul parlamentarilor şi să-i sancţionăm pe cei care pleacă dintr-un partid", a conchis Marko Bela.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici