Marko: UDMR e aptă să fondeze o alianţă de guvernare, dar nu cu orice preţ

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, în faţa delegaţilor la Consiliul Reprezentanţior Unionali (CRU), că "în clipa de faţă Uniunea este aptă să fondeze o alianţă de guvernare cu un partid sau altul, dar nu cu orice preţ".

15 afișări
Imaginea articolului Marko: UDMR e aptă să fondeze o alianţă de guvernare, dar nu cu orice preţ

Preşedintele UDMR Marko Bela (Imagine: Attila Szavuj/Mediafax Foto)

Marko Bela a afirmat că în perioada care urmează reprezentanţii UDMR vor trebui să ia decizii importante şi să spună care este poziţia lor referitoare la posibilitatea guvernării, dar le-a cerut reprezentanţilor CRU să se concentreze mai întâi pe campania prezidenţială, în care au lansat un candidat, pe Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a adăugat că a văzut interpretări că UDMR este dispusă să guverneze cu oricine, arătând că, pentru formaţiune, partenerii valabili sunt PSD, PDL, PNL şi eventual Partidul Conservator.

"Cred că UDMR în clipa de faţă este aptă să fondeze o alianţă de guvernare cu un partid sau altul, dar nu cu orice preţ. Nu în sine de dragul puterii şi a accesării surselor bugetare. Ceea ce este foarte important, avem aici primari care ştiu importanţa surselor bugetare şi ce înseamnă blocarea unei investiţii. Şi asta contează, dar nu numai", a spus Marko.

Senatorul a precizat că "nu ar fi de dorit" un nou guvern înainte de alegerile prezidenţiale, deşi actuala coaliţie de guvernământ "demult nu mai este o coaliţie".

El a susţinut că "este de dorit" să existe un nou guvern după alegerile prezidenţiale, iar UDMR trebuie să aibă în vedere guvernarea, dar şi în ce direcţie poate merge ţara.

"Se pot produce situaţii în care UDMR să aibă influenţe, au mai fost cazuri în trecut. Trebuie să fim foarte circumspecţi ce vom face. Sunt două criterii de bază: în domeniul drepturilor minorităţilor, să ştim că putem păşi înainte şi ce garanţii primim de la partenerii noştri, respectiv, în direcţia democratizării ţării", a afirmat Marko.

Acesta a subliniat încă o dată că UDMR nu doreşte să guverneze pentru portofolii, întrucât "importante sunt principiile, care se traduc în măsuri guvernamentale".

"Cred că ar fi de dorit ca după alegerea noului preşedinte să se creeze o astfel de situaţie în ţară. Înainte de alegerea preşedintelui, noi oricum vom fi forţaţi să luăm o decizie. Între cele două tururi vom fi constrânşi la o decizie ce va precede alte decizii. Până atunci, trebuie să ne vedem de campanie, aici vom demonstra ce putere avem, lângă Kelemen Hunor, candidatul nostru. Coaliţia guvernamentală demult nu mai e coaliţie. În clipa de faţă, să considerăm prioritară campania prezidenţială, să avem încredere că indiferent cine va fi preşedinte, formula guvernamentală se va reformula şi UDMR va putea contribui la direcţia în care merge ţara", a conchis Marko Bela.

La Târgu Mureş are loc, sâmbătă, şedinţa ordinară a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), pe ordinea de zi regăsindu-se o informare politică prezentată de preşedintele UDMR, Marko Bela, raportul semestrial al Prezidiului Executiv al Uniunii, precum şi chestiuni organizatorice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici