Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, prezentate de ministrul Marcel Boloş: mai puţini şefi în administraţie, dispare indemnizaţia de vacanţă, descentralizarea serviciilor publice

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a spus miercuri că planul de reducere a cheltuielilor publice are două componente: una legată de performanţă şi a doua legată de disciplina financiară.

5143 afișări
Imaginea articolului Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, prezentate de ministrul Marcel Boloş: mai puţini şefi în administraţie, dispare indemnizaţia de vacanţă, descentralizarea serviciilor publice

„Pentru ceea ce înseamnă sectorul public, ministere, autorităţi publice centrale şi locale, reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat, funcţiei asimilate de demnitate publică cu 20%, acest lucru s-a decis la nivelul coaliţiei. Şi avem setul de măsuri care priveşte structurile organizatorice la nivelul autorităţilor publice centrale şi locale: reducerea numărului de posturi vacante din sectorul public. Avem în evidenţă 204.000 posturi vacante, care au drept consecinţă şi impact asupra funcţiilor de conducere”, a declarat Marcel Boloş.

Acesta a anunţat că vor creşte şi normativele de personal.

„Nu va mai putea funcţiona un serviciu dacă nu sunt minim 10 persoane în subordinea şefului de serviciu. Nu va mai putea funcţiona o direcţie dacă nu sunt minim 20 de persoane în subordinea structurii. Nu va mai putea funcţiona o direcţie generală dacă nu sunt minim 40 de persoane în respectiva structură. (...) În plus, tot pe partea de funcţii de conducere, reducerea procentului de 12% la 8% din numărul total de posturi existente la nivelul unei autorităţi publice centrale sau locale, înseamnă o reducere a şefimii cu 30%”, a adăugat ministrul.

Cumulul sporurilor în sectorul public nu mai poate să depăşească salariul de bază, aceasta este regula numărul unu, a anunţat Boloş.

Acesta a anunţat că în sectorul public, pe lângă voucherele de vacanţă, se acordau şi indemnizaţii de vacanţă.

„Rămâne doar voucherul de vacanţă, se elimină indemnizaţia de vacanţă, şi se limitează cuantumul până la care se acordă voucherul la sub 10.000 de lei brut”, a spus ministrul, care a precizat că voucherele de vacanţă costă statul român 1,8 miliarde de lei.

Aceasta a spus că şi indemnizaţia de hrană costă statul român 3 miliarde de lei şi „se acordă fără limită şi fără plafon”.

„Nu este normal ca unui funcţionar care are un venit de 30.000 de lei să-i mai acorzi şi indemnizaţie de hrană”, a spus Boloş.

El a anunţat şi introducerea unui plafon la cheltuielile cu telefonia mobilă: „500 de lei achiziţia unui aparat de telefonie mobilă, abonament lunar 50 de lei pe lună maxim, ce este peste plăteşte funcţionarul public”.

Ministrul Finanţelor a anunţat şi o descentralizare a unor servicii

„1 ianuarie 2025. Descentralizarea serviciilor publice de la nivel central. Direcţiile Judeţene de Sport, Direcţiile Judeţene de Cultură, Direcţiile de Sănătate Publică, Direcţiile Sanitar-Veterinare, Inspectoratele Şcolare, 1 ianuarie 2025 ca prim pas pentru ceea ce înseamnă descentralizarea serviciilor puiblice. Până la această dată transferul către autorităţile publice judeţene a acestui nivel de servicii se va realiza treptat”, a explicat Boloş.

„Instituţiile publice cu presonalitate juridică de subordonare locală, adică invenţia aceasta de instituţii doar ca să îşi găsească de lucru, nu va mai putea avea loc, nu vor mai putea funcţiona dacă au un număr de sub 50 de posturi ocupate şi au activităţi care se suprapun şi sunt similare cu ale altor instituţii publice”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

O altă măsură prezentată de el vizează reducerea numărului de consilieri în companiile de stat şi în cele de subordonare locală. De asemenea, se propune o limitare a numărului de mebri în consiliile de administraţie sau în consiliile de supraveghere.

„Este inadmisibil ca în anumite consilii de administraţie, indemnizaţia celor care conduc să fie dublul salariului unui ministru. Este aproape batjocoritor la adresa acestui patrimoniu pe care îl avem”, susţine Boloş.

„Remuneraţia, ştiţi că are o componentă fixă, care nu poate depăşi maxim şase slarii medii, se reduce la 3, iar la componenta variabilă, unde este maxim 6 salarii, rămâne cu 6 salarii, dar trebuie să fie achitate la zi datoriile faţă de buget, programele de investiţii să nu înregistreze întârzieri, volumul de arierate să nu crească şi să nu fie înregistrate pierderi contabile, astfel componenta variabilă nu se mai ia”, a precizat ministrul.

El a anunţat introducerea unor normative de persoanal şi pentru companiile de subordonare centrală şi locală, a unor norme pentru parcul de autoturisme, pentru indemnizaţii de diurnă, transport, cazare, norme pentru telefonia mobilă. De asemenea, cheltuielile de sponsorizare, activităţi sportive, culturale, ar urma să fie la maxim 0,25% din cifra de afaceri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici