Mazăre: Băsescu nu vrea trecerea portului la Consiliul Local întrucât ar pierde controlul deţinut de 20 de ani

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţine că preşedintele Traian Băsescu nu este de acord ca Portul Constanţa să treacă la autorităţile locale pentru că altfel ar pierde controlul acestuia, pe care l-ar fi deţinut "prin acoliţii săi" în ultimii 20 de ani.

406 afișări
Imaginea articolului Mazăre: Băsescu nu vrea trecerea portului la Consiliul Local întrucât ar pierde controlul deţinut de 20 de ani

Radu Mazăre (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Cred că au intrat în fibrilaţii acoliţii lui, afacerişti din port, când au auzit declaraţiile premierului. Probabil au pus mâna pe telefon şi au spus: «Ce facem, şefu ? Traiane, ce facem, salvează-ne !» Ştiţi foarte bine cine a controlat Portul Constanţa timp de 20 de ani de zile. Nu ştiţi, că doar nu l-a controlat Mazăre de la Bamboo. Băsescu şi cu toată tagma lor, şi cu toţi afaceriştii ăia şi cu vămile şi cu toate poveştile astea", a declarat RaRadu Mazăre, joi, într-o conferinţă de presă.

Primarul a menţionat că Portul Constanţa va trece la municipalitate după ce Guvernul va iniţia un proiect de lege prin care toate porturile din ţară vor trece la autorităţile locale, dar a spus că nu ştie când se va întâmpla acest lucru.

"Am discutat cu Ponta despre trecerea portului la Primăria Constanţa. Domnia sa mi-a spus că va iniţia un proiect de lege prin care vor trece toate porturile la primării, inclusiv Portul Constanţa. Eu nu l-am suspectat niciodată pe Ponta că nu s-ar ţine de cuvânt. A şi declarat domnul Ponta ieri că i se pare o chestiune normală, în regulă, aşa se întâmplă în Europa şi o să o discutăm împreună", a mai afirmat Mazăre.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că ar fi riscant pentru angajamentele României cu NATO sau Exxon ca premierul să accepte ca municipalitatea constănţeană să devină acţionar majoritar la Portul Constanţa, el afirmând că primarul Radu Mazăre "stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia".

"Mi-e greu să văd că unul care stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia, se îmbracă în tot felul de armuri, când o face pe papuaşul, când pe apaşul, mi-e foarte greu să îl văd discutând cu generalii de la NATO chestiuni serioase legate de tranzitul de armament, de muniţie, de trupe. Mi-e greu să îl văd discutând cu Exxon, dacă le spune să îl caute la Bamboo în discotecă. «Deci vedeţi că şeful e la Bamboo, e acolo cu nişte sirene ieşite din Marea Neagră». Cred că am fi noi neserioşi să trimitem Exxon, NATO… Poate eu greşesc, dumneavoastră vedeţi vreun general american mergând să discute cu el, sau în Brazilia că ăsta mai pleacă şi în Brazilia?", a afirmat Băsescu, miercuri seară, la B1TV.

El a subliniat că ar fi "cea mai mare greşeală" ca premierul Ponta să accepte ca municipalitatea să devină acţionar majoritar la administraţia portului, aşa cum vrea primarul Mazăre, având în vedere importanţa proiectelor energetice şi militare care presupun tranzitul prin acest port.

Portul Constanţa este posibil să fie trecut de sub administrarea Ministerului Transporturilor sub cea a Primăriei Constanţa, aşa cum de principiu se întâmplă şi cu porturi mari din Europa, precum Rotterdam, dar când şi cum se va face transferul rămâne de discutat, a declarat premierul Victor Ponta.

El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să treacă Portul Constanţa în administrarea primăriei, având în vedere că primarul Radu Mazăre s-a arătat îngrijorat de modul în care se desfăşoară activitatea în cadrul acestei porţi maritime.

"De principiu, toate porturile mari din Europa, începând cu Rotterdamul, Hamburgul mi se pare că este la fel, au primăria ca acţionar, aşa încât principiul e foarte corect. Când şi cum vom face transferul o să discutăm", a spus premierul.

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu (PNL) aşteaptă scuze de la Radu Mazăre (PSD) pe tema trecerii Portului Constanţa la primăria din oraş, în contextul în care au avut o întâlnire în care i-a spus primarului Constanţei că portul ar trebui să rămână în coordonarea Transporturilor.

"Sincer, mă uit în ochii lui Radu Mazăre şi aş aştepta să îşi ceară scuze, dacă el mă respectă aşa cum îl respect şi eu, ca un om politic. Pentru că da, Radu Mazăre a venit să avem o discuţie bărbătească şi oficială despre Portul Constanţa. I-am spus că părerea mea este că Portul Constanţa, fiind de importanţă strategică, trebuie să rămână în coordonarea Ministerului Transporturilor, şi asta este părerea mea. Este o părere, nu pot avea decizie. Decizia este importantă, după părerea mea poate să fie doar la Parlamentul României, printr-o lege", a spus Fenechiu, joi, la o întâlnire cu presa.

În toamna anului trecut, presa l-a citat pe primarul Constanţei, Radu Mazăre, afirmând că există un acord între el şi premierul Victor Ponta de a transfera acţiunile Portului Constanţa la autorităţile locale şi că deputaţii constănţeni vor depune în Parlament un proiect de lege pentru transferarea acţiunilor Portului Constanţa deţinute de stat către autorităţile locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici