Meleşcanu: Principalul prejudiciu în relaţia cu Rusia este că spunem azi una şi mâine alta

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că Moscova are memoria instituţională a declaraţiilor care îi sunt adresate de către România sau alte ţări, el adăugând că, din păcate, partea română consideră, în acelaşi timp, că "poate spune astăzi una şi mâine alta"

32 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Principalul prejudiciu în relaţia cu Rusia este că spunem azi una şi mâine alta

Meleşcanu: Principalul prejudiciu în relaţia cu Rusia este că spunem azi una şi mâine alta (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Ceea ce nu se înţelege este că principala noastră problemă din punctul meu de vedere în relaţiile cu Federaţia Rusă este că Federaţia Rusă are o memorie instituţională a declaraţiilor, documentelor, a poziţiilor care se exprimă din România şi din alte ţări despre ea. Noi credem că putem spune astăzi una şi mâine alta. Acest lucru este, după părerea mea, unul din principalele prejudicii pe care le avem în relaţia cu Federaţia Rusă", a declarat Meleşcanu, la prezentarea studiului "Percepţia Rusiei în România, Republica Moldova şi Ucraina", finanţat de Fundaţia Soros şi realizat de Iulian Chifu, Oayu Nantoi şi Oleksandr Sushko.

Studiul arată, potrivit autorilor, că în România nu există, în prezent, o imagine negativă a Federaţiei Ruse ci, dimpotrivă, la nivelul opiniei publice percepţia Rusiei şi mai ales asupra cetăţenilor ruşi este pozitivă.

Meleşcanu a apreciat că, pe baza acestei lucrări, decidenţii politici vor avea la dispoziţie şi idei de relansare a relaţiilor dintre România şi Rusia.

"Cred în această posibilitate având în vedere că una dintre principalele concluzii este că percepţia la nivelul populaţiei despre Rusia este majoritar pozitivă. Un politician adevărat trebuie să urmeze dorinţele populaţiei", a spus Meleşcanu.

Fostul ministru de Externe a apreciat că România are nevoie "de o viziune integrată, şi cu gesturi simbolice şi cu lucruri foarte pragmatice, care să se înscrie însă într-un curs şi să fie prezentate într-o notă comună de către toţi decidenţii politici, indiferent de poziţia lor, dar mai ales să aibă acea consecvenţă de a nu spune azi ceva şi mâine altceva".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici