Mesajul lui Klaus Iohannis pentru comunităţile evreieşti: „Sunteţi de secole acasă aici”

  • Preşedintele a transmis cu prilejul celui de-al IV-lea Congres al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic un mesaj.
  • Klaus Iohannis: „Sunteţi de secole acasă aici, aveţi locul binemeritat atât în prezentul României, cât şi în viitorul european pe care ni-l construim împreună”.
590 afișări
Imaginea articolului Mesajul lui Klaus Iohannis pentru comunităţile evreieşti: „Sunteţi de secole acasă aici”

Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj cu prilejul celui de-al IV-lea Congres al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic. Mesajul a fost prezentat de Sergiu Nistor, consilier prezidenţial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale.

„Transmit salutul meu călduros tuturor participanţilor la Congresul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Doresc să folosesc acest prilej pentru a reitera, în numele Statului Român, aprecierea pentru contribuţia importantă a comunităţii evreieşti din România la dezvoltarea ţării, la construcţia societăţii româneşti moderne. Comunităţile evreieşti, evreii din România, prin sacrificiile şi jertfele lor, prin contribuţia lor în plan civic, economic şi cultural, sunt o valoroasă filă a istoriei şi o parte inseparabilă a patrimoniului nostru. Sunteţi de secole acasă aici, aveţi locul binemeritat atât în prezentul României, cât şi în viitorul european pe care ni-l construim împreună!”, se arată în mesaj.

Conform preşedintelui Iohannis, comunitatea evreiască a dat României, în decursul timpului, numeroase personalităţi importante în toate domeniile vieţii sociale, precum cultură, educaţie şi ştiinţă.

„Ca Preşedinte, voi continua să evidenţiez acest fapt şi să mă asigur că autorităţile responsabile protejează şi pun în valoare bogăţia culturii şi a patrimoniului evreiesc şi, totodată, sprijină constant dialogul inter-religios la care Cultul mozaic din România participă activ. Avem, ca societate, responsabilitatea de a păstra vie memoria evenimentelor fericite ale istoriei, însă şi a evenimentelor tragice din secolul trecut. În acest context, sunt angajat în a contribui la păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului şi în a depune toate eforturile pentru combaterea antisemitismului, rasismului şi xenofobiei. Am beneficiat în toţi aceşti ani de un parteneriat de nădejde cu reprezentanţii comunităţilor evreieşti din România. La acest moment de bilanţ, reiterez aprecierea pentru rolul esenţial pe care l-a avut preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, în întreaga perioadă care a trecut de la al III–lea Congres al FCER-CM. Domnul Aurel Vainer este o personalitate marcantă a comunităţii dumneavoastră şi un contribuitor de seamă la excelenta relaţie a comunităţii evreieşti cu majoritatea românească, cu celelalte minorităţi naţionale şi cu instituţiile statului român. Doar prin educaţie şi dialog permanent vom putea dezvolta, în România, acea societate liberă, democratică, tolerantă, bazată pe respect reciproc, în care cetăţenii, fie ei aparţinând majorităţii ori minorităţilor naţionale, se vor putea bucura de moştenirea primită de la înaintaşi şi o vor putea transmite, îmbogăţită, urmaşilor. Acest obiectiv nu poate fi atins decât printr-un amplu demers comun al întregii societăţi, al fiecăruia dintre noi, rol în care comunităţile evreieşti din România şi reprezentanţii acestora s-au angajat deplin”, se mai arată în mesaj.

Iohannis menţionează pandemia care „ne pune în faţa unor provocări prin care societatea noastră nu a mai trecut anterior. Ieşirea din această grea încercare se va datora responsabilităţii de care vom da dovadă fiecare dintre noi, cetăţeni şi autorităţi, dar va fi şi proba solidarităţii întregii naţiuni. Să reţinem cugetarea şi îndemnul Marelui Rabin Menachem Hacohen: <Când este Domnul aproape de om? Atunci când oamenii sunt aproape unul de celălalt>. Vă felicit pentru felul în care, în aceste luni grele, comunităţile dumneavoastră au dat proba atenţiei, iubirii şi grijii faţă de cei aflaţi în nevoie. Doresc lucrărilor Congresului Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România mult succes, iar dumneavoastră, tuturor evreilor din România, vă urez să întâmpinaţi apropiata sărbătoare de Hanuka în sănătate şi cu lumină în suflet!”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici