Ministerul Dezvoltării simplifică evaluarea, selecţia şi contractarea pentru Programul Operaţional Regional/ Finanţări de aproape 600 de milioane de euro

Ministerul Dezvoltării, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional, simplifică procesul de evaluare, selecţie şi contractare, urmând să fie semnate contracte de finanţare de 40 mil. euro pentru IMM-uri şi proiecte de finanţare a drumurilor judeţele, de 550 mil. euro.

137 afișări
Imaginea articolului Ministerul Dezvoltării simplifică evaluarea, selecţia şi contractarea pentru Programul Operaţional Regional/ Finanţări de aproape 600 de milioane de euro

Ministerul Dezvoltării simplifică evaluarea, selecţia şi contractarea pentru Programul Operaţional Regional

„Eforturile anterioare întreprinse de MDRAPFE pentru simplificarea procesului s-au dovedit a fi insuficiente şi am considerat că este necesară o schimbare structurală a abordării, pentru a recupera timpul pierdut, a evita riscul de dezangajare şi a creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene. Măsurile propuse acum vor avea ca efecte imediate semnarea de contracte de finanţare de 40 mil. euro pentru dezvoltarea IMM-urilor şi semnarea tuturor proiectelor de finanţare a drumurilor judeţene, cu o valoarede circa 550 mil. euro, obiectiv asumat la preluarea mandatului”, a declarat Marius Nica, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Cele cinci soluţii propuse se referă la: contractarea înaintea evaluării tehnico-financiare a proiectelor admise în etapa verificării conformităţii administrative şi eligibilităţii, prelungirea termenului în care beneficiarii publici pot depune documentele privind înscrierea definitivă a dreptului de proprietate publică la 1 an de zile de la intrarea în vigoare a contractului de finanţare, supracontractarea până la 150% pentru Axa Prioritară 4 a POR (”Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”), verificarea lunară pe bază de eşantion a documentaţiilor de contractare, respectiv verificarea prin eşantion în etapa de contractare a documentelor care atestă drepturile asupra imobilelor care fac obiectul proiectelor, se arată în comunicatul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE),.

Solicitanţii care sunt vizaţi de aceste măsuri au obligaţia să transmită în maximum un an de la semnarea contractului de finanţare anumite documente actualizate, cerute iniţial în etapa de pre-contractare (ce se derula dupa evaluarea tehnico-financiară). De asemenea, aceştia vor lansa procedurile de achiziţie publică în cadrul proiectelor cu clauză de reziliere (în eventualitatea nesemnării contractului de finanţare).

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici