Ministru turc: România este membru UE cu drepturi egale. N-ar trebui să se abţină să-şi facă auzită vocea

Ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagiş, a declarat joi că românii au trecut prin "toate dificultăţile" pentru a deveni membri cu drepturi depline ai UE şi nu merită tratamentul pe care unii politicieni din Europa îl exploatează pentru alegerile la care candidează.

341 afișări
Imaginea articolului Ministru turc: România este membru UE cu drepturi egale. N-ar trebui să se abţină să-şi facă auzită vocea

Ministru turc: România este membru UE cu drepturi egale. N-ar trebui să se abţină să-şi facă auzită vocea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România este un membru cu drepturi egale, aşa cum sunt Germania, Franţa, Olanda, Italia sau Spania. Şi România n-ar trebui să se abţină să-şi facă auzită vocea", a spus Egemen Bagiş.

El a spus că românii au trecut prin "toate dificultăţile" pentru ca ţara să ajungă membru cu drepturi depline al UE şi nu merită tratamentul aplicat de unii politicieni europeni.

"Aţi trecut prin toate dificultăţile pentru a ajunge aici, acum sunteţi un membru cu drepturi depline şi nu meritaţi tratamentul pe care unii politicieni din Europa îl exploatează pentru alegerile care se apropie", a spus Bagiş.

El a precizat că a discutat în detaliu despre acest lucru cu ministrul Leonard Orban. "Am discutat asta în detaliu ieri cu ministrul Orban. Nu ştim care este problema şi cred că avem cereri comune", a spus Bagiş.

Pe de altă parte, referindu-se la UE, Bagiş a spus că le explică deseori concetăţenilor săi să privească această construcţie ca pe un "dietetician". "Eu întotdeauna spun, când sunt în ţara mea, că UE este dieteticianul nostru. Ştim cu toţii că, pentru o viaţă sănătoasă, trebuie să avem grijă la ce mâncăm şi să facem sport zilnic. Dar de obicei suntem leneşi şi este întotdeauna mai tentant să mănânci o îngheţată în timp ce zaci pe canapea şi te uiţi la un film. Dar odată ce ai cerut sfatul unui dietetician şi faci ce ţi s-a recomandat devii mai sănătos. Şi 27 de state sunt azi mai sănătoase datorită integrării în UE", a comentat Bagiş.

El a spus că, "per total, în ceea ce priveşte prosperitatea per capita - care nu include doar venituri, ci şi standarde democratice, de igienă, de educaţie - UE este încă cel mai bun loc în care să te asiguri că ai un viitor mai bun".

"De aceea, noi vedem UE nu ca pe o Uniune politică sau economică, ci ca pe cel mai mare proiect de pace al lumii.(...) Britanicii s-au împăcat cu francezii, germanii cu italienii, olandezii cu belgienii. Dacă UE a putut asigura pacea pe acest continent încă de la înfiinţarea sa înseamnă că ea este cel mai mare proiect de pace din toate timpurile, dar este încă doar un proiect continental. Apartenenţa Turciei la UE şi probabil cea mai importantă contribuţie a Turciei la UE ar fi transformarea acestui proiect într-unul mondial", a mai spus Bagiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici