Ministrul de Externe, Aurescu, întâlnire cu omologul francez: va fi organizată o reuniune la nivel de miniştri de Externe şi Apărare

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, în seara zilei de miercuri, 2 februarie, consultări politice cu ministrul pentru Europa şi al afacerilor externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează la Bucureşti, în perioada 2-3 februarie.

164 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe, Aurescu, întâlnire cu omologul francez: va fi organizată o reuniune la nivel de miniştri de Externe şi Apărare

Cei doi demnitari au realizat discutat stadiul şi perspectivele proiectelor şi dosarelor de interes strategic de pe agenda bilaterală. În context, a fost convenită organizarea unei reuniuni în formatul 2+2, la nivel de miniştri de afaceri externe şi apărare, fiind accentuată importanţa acestui format, mai ales în actualul context regional tensionat.

În ceea ce priveşte temele de actualitate de la nivel european, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări omologului francez cu privire la sprijinul ferm al României pentru urmărirea priorităţilor asumate de Preşedinţia franceză a Consiliului UE pentru primul semestru al anului 2022, al cărei mandat se derulează într-un moment cheie pentru viitorul Uniunii Europene şi coincide, totodată, cu aniversarea a 15 ani de la aderarea României la UE.

În contextul discuţiilor privind consolidarea reformei spaţiului Schengen şi a securităţii frontierelor externe ale Uniunii, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat aşteptările legitime ale ţării noastre de aderare la spaţiul Schengen. Şeful diplomaţiei franceze a asigurat asupra disponibilităţii părţii franceze de a întreprinde eforturile necesare pe durata deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE în vederea avansării acestui dosar, evidenţiind că reforma spaţiului Schengen reprezintă o prioritate pentru Franţa la cel mai înalt nivel.

Cei doi demnitari au discutat şi despre situaţia de securitate din regiune, cu accent pe situaţia tensiunile îngrijorătoare din Vecinătatea Estică/regiunea Mării Negre.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat mulţumirile României pentru recentul anunţ al Preşedintelui Franţei privind sporirea prezenţei militare franceze în România şi a subliniat că acest demers este atât o confirmare a angajamentului profund pentru întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare a Flancului Estic în mod unitar şi coerent, cât şi a angajamentului constant al Franţei faţă de securitatea statelor aliate, contribuind inclusiv la consolidarea Parteneriatului strategic dintre România şi Franţa.

Discuţiile miniştrilor român şi francez de externe au vizat, de asemenea, situaţia politică şi de securitate preocupantă din Africa Subsahariană, cu accent pe regiunea Sahelului.

Discuţiile pe teme de securitate vor continua joi, cu runda de consultări a Formatului Bucureşti 9 (B9), la nivelul miniştrilor afacerilor externe din statele aliate de pe Flancul Estic, găzduită de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu participarea ministrului pentru Europa şi al afacerilor externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, şi, la o sesiune, urmare iniţiativei şefului diplomaţiei române, a ministrului ucrainean al afacerilor externe, Dmitry Kuleba.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici