Ministrul de Externe, despre situaţia din Venezuela: România sprijină ideea unor alegeri prezidenţiale anticipate

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat sâmbătă că România sprijină ideea unor alegeri prezidenţiale anticipate în Venezuela şi că statele membre ale UE vor stabili o poziţie comună cu privire la această situaţie, în cadrul întâlnirii din Bucureşti de la finalul lunii ianuarie.

876 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe, despre situaţia din Venezuela: România sprijină ideea unor alegeri prezidenţiale anticipate

Ministrul de Externe, despre situaţia din Venezuela: România sprijină ideea unor alegeri prezidenţiale anticipate

„România susţine ideea unor alegeri prezidenţiale anticipate în Venezuela, care să rezolve criza din această ţară. Abia dacă acest plan va eşua, ţara noastră s-ar putea plasa de partea parlamentului din Venezuela şi a noului lider Juan Guaido. Noi sprijinim adunarea naţională, parlamentul venezuelean pentru că este o instituţie democratic aleasă şi ale cărei puteri trebuie restaurate şi respectate. Din punctul nostru de vedere, drepturile civile, libertatea şi siguranţa tuturor membrilor adunării naţionale, inclusiv ale preşedintelui acesteia, domnul Juan Guaido, trebuie de asemenea respectate. Poporul venezuelean are dreptul de a demonstra paşnic şi de a-şi alege liber şi liderii şi să îşi decidă şi viitorul ţării în continuare”, a declarat pentru Digi FM, Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe a anunţat că statele membre ale Uniunii Europene vor discuta şi vor adopta o poziţie unitară comună cu privire la situaţia din Venezuela, la sfârşitul acestei luni.

„Avem în vedere că, pe 31, luna aceasta, când ne vom întâlni cu toţi miniştrii de externe ai Uniunii Europene aici, la Bucureşti, România va pune pe ordinea de zi a discuţiilor noastre, poziţia ţărilor membre ale Uniunii Europene privind situaţia din Venezuela şi modul în care vedem noi rezolvată această criză. Din punctul nostru de vedere, interesul este să avem o poziţie coerentă, o poziţie unitară a Uniunii Europene care să dea mai multă greutate demersului nostru”, a adăugat Teodor Meleşcanu.

Juan Gauido, liderul opoziţiei din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar miercuri, obţinând susţinerea Statelor Unite şi a mai multor state din America Latină. Preşedintele Nicolas Maduro, care ar fi preluat al doilea mandat în urma unor alegeri frauduloase, a rupt miercuri seară relaţiile cu Statele Unite.

Sergei Ryabkov a anunţat joi că Rusia va susţine Venezuela, îi va proteja suveranitatea şi nu va lăsa pe nimeni să intervină în afacerile sale interne.

„Avertizăm împotriva unei intervenţii militare. Considerăm că ar fi un scenariu catastrofic, care ar clătina fundaţia modelului de dezvoltare pe care îl vedem acum în America Latină”, a declarat Ryabkov.

De asemenea, adjunctul ministrului de Externe rus a transmis că Rusia susţine Guvernul lui Maduro: „Venezuela este prietenul şi partenerul nostru strategic”.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis miercuri să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Maduro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice şi a oferit personalului american 72 de ore de a părăsi Venezuela.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici