Ministrul Justiţiei: O persoană publică mi-a spus că arhiva SIPA e o bombă care ticăie

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, joi, la audierea în cadrul Comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, că o persoană publică i-a spus, când a preluat mandatul, că arhiva este "o bombă care ticăie". Ministrul susţine că în arhivă pot fi informaţii privind viaţa privată a magistraţilor.

803 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei: O persoană publică mi-a spus că arhiva SIPA e o bombă care ticăie

Ministrul Justiţiei: O persoană publică mi-a spus că arhiva SIPA e o bombă care ticăie

„Când am venit la Ministerul Justiţiei, cine îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoană publică cunoscută, îmi spunea următorul lucru, într-o discuţie absolut informală: „vedeţi că la Ministerul Justiţiei există o bombă care ticăie şi faţă de care trebuie să aveţi grijă: se numeşte arhiva SIPA”, a declarat Tudorel Toader.

Toader susţine că la minister încă sunt angajaţi care au avut acces la arhivă.

„Pe cine întrebai despre arhiva SIPA parcă îi dãdeai foc. (...) Sunt încã angajaţi în Ministerul Justiţiei care au fãcut parte din comisiile acelea care au avut acces în arhiva SIPA la un moment dat. Mi-am fãcut o imagine cât de cât apropiatã de adevărul accesibil mie şi atunci aveam de ales. Să tac şi eu şi să sper ca pe durata mandatului să nu iasă din nou în spaţiul public problematica aceasta - deşi am fost asigurat că la fiecare ministru s-a pus pe tapet şi s-a actualizat problema - sau să încerc să văd despre ce este vorba, sigur, în limita competenţelor mele, în limita legii. Am ales această a doua variantã”, a spus ministrul Justiţiei.

El a mai spus că în arhiva SIPA există cinci categorii de documente: cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP, documente care conţin informaţii ce privesc viaţa privată, documente care conţin informaţii care ţin de Arhivele Naţionale, documente care pot avea caracterul clasificat în secret de serviciu şi documente care conţin informaţii despre fapte cu caracter penal.

„Acolo, eu am intrat în arhivă, şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul (...). Am prezumat că acolo sunt şi informaţii care privesc viaţa privată. (..) Acele documente, sigur, respectând acest drept fundamental, s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informaţii, are acces să le vadă, mai în glumă, mai în serios, poate chiar are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut, poate a mai uitat din ce a făcut, şi atunci revede şi rememorează”, a spus ministrul.

Toader a precizat că este nefiresc faptul că ANP nu avea o bază de date cu cei care au intrat în arhivă.

„Am întrebat conducerea ANP: cei care intrau în arhivă cum intrau? Ei veneau acolo cu ordinul în mână? Să spună: eu sunt Popescu, am abilitare prin ordin să intru, am certificat ORNISS. (..) Zice: n-avem aşa ceva. Nu se poate, e de neimaginat. Într-o unitate militară în centrul ANP, într-o arhivă despre care toată lumea vorbeşte în fel şi chip. Cum intrau? Zice: domnule ministru, veneau cu ordinul la dânşii, arătau ordinul şi plecau. Păi la ce oră veneau? La ora la care veneau. Şi la ce oră plecau? La ora la care plecau. Şi nu consemnaţi? Nu. Şi noi ştim de câte ori au intrat? Avem condică? N-avem. (..) După un interval de timp, directorul ANP mi-a spus că a găsit patru registre. M-am uitat pe ele, nu ştiu dacă sunt complete”, a mai spus ministrul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici