Mircea Toader: PNL a aprobat în Comisie reexaminarea pensiilor pentru aleşi, dar în plen votăm împotrivă

Deputatul PNL Mircea Toader a declarat, miercuri, că liberalii au votat în favoarea cererii de reexaminare a proiectului privind pensiile parlamentarilor, pentru a rezolva obiecţiile preşedintelui, însă PNL nu este de acord cu legea în ansamblu şi va vota împotriva ei în plen.

220 afișări
Imaginea articolului Mircea Toader: PNL a aprobat în Comisie reexaminarea pensiilor pentru aleşi, dar în plen votăm împotrivă

Mircea Toader: PNL a aprobat în Comisie reexaminarea pensiilor pentru aleşi, dar în plen votăm împotrivă (Imagine: Attila Szavuj/Mediafax Foto)

Mircea Toader, reprezentantul PNL în Comisia pentru Statut, a explicat că cererea de reexaminare a trecut de Comisie în unanimitate, deşi liberalii se împotrivesc acestui proiect, deoarece era normal ca PNL să ia în discuţie obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

"Comisia a luat în discuţie solicitările preşedintelui şi, în mare parte, au fost agreate. Din punct de vedere politic, eu, ca reprezentant al PNL, nu puteam să mă opun asupra unei cereri de reexaminare şi era într-un fel absolut anormal să fiu împotriva raportului de reexaminare, deci să resping cererea de reexaminare a preşedintelui. Cu alte cuvinte, să fiu de acord cu legea în forma veche", a spus Toader.

Deputatul PNL a precizat că era "logic" ca liberalii să ia în discuţie această cerere şi să rezolve obiecţiile preşedintelui, însă în plen legea, în ansamblu, va primi un vot negativ din partea PNL, deoarece formaţiunea pe care o reprezintă se opune introducerii pensiilor speciale.

"După ce vom ajunge la votarea în plen a întregii legi, noi vom vota împotrivă", a precizat Toader.

Deputaţii şi senatorii din Comisia pentru Statut au adoptat, marţi seară, proiectul de lege privind modificarea Statutului parlamentarilor prin care se introduc pensiile speciale pentru aleşi, rezolvând, parţial, criticile aduse de preşedintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare.

Proiectul a fost rediscutat în Comisie ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Potrivit raportului depus de Comisia pentru Statut, parlamentarii au precizat în textul proiectului că de această pensie vor beneficia senatorii şi deputaţii doar la încetarea mandatului şi în cazul în care nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Precizarea este făcută ca urmare a obiecţiilor preşedintelui Klaus Iohannis, care solicita clarificări cu privire la momentul intrării în plată a pensiei. În cazul în care un parlamentar, care ar avea drept la pensie, este reales, punerea în plată a acestui drept se suspendă până la încetarea mandatului.

Mai mult, parlamentarii au modificat şi durata minimă a unui mandat incomplet pentru ca senatorii şi deputaţii să poată beneficia de pensie. În proiectul iniţial, aceasta era stabilită la 6 luni, însă, în urma cererii de reexaminare, a fost mărită la un an. Primele discuţii purtate între membrii Comisiei pentru Statut prevedeau eliminarea posibilităţii ca un parlamentar să beneficieze de pensie pentru un mandat incomplet, însă nu s-a ajuns la un consens asupra acestei prevederi.

Nu în ultimul rând, în urma obiecţiilor preşedintelui Klaus Iohannis, au fost introduse în proiect şi restricţii pentru parlamentarii condamnaţi pentru fapte de corupţie potrivit vechiului Cod Penal. Astfel, senatorii şi deputaţii condamnaţi pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă nu vor putea primi această pensie.

Raportul a fost adoptat în unanimite de membrii Comisiei pentru Statut şi urmează să fie votat în următorul plen reunit al celor două Camere.

Şedinţa Comisiei nu a fost publică, raportul final asupra proiectului fiind înregistrat direct pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici