MUTAREA AMBASADEI. MAE trimite, săptămâna aceasta, lui Iohannis analiza privind mutarea ambasadei din Israel

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat, marţi, că analiza care prezintă avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în această săptămână către Preşedinţie, Guvern şi Parlament.

237 afișări
Imaginea articolului MUTAREA AMBASADEI. MAE trimite, săptămâna aceasta, lui Iohannis analiza privind mutarea ambasadei din Israel

MUTAREA AMBASADEI. MAE trimite, săptămâna aceasta, lui Iohannis analiza privind mutarea ambasadei din Israel

"Este practic încheiată pe toate materialele pe care le-am avut. Mai sunt câteva instituţii care nu au trimis puncta de vedere. Va trebui sa o prezentăm Guvernului, pre;edintelui şi Parlamentului săptâmâna aceasta. Decizia va fi luată de decidenţii politici pe baza analizei. Vom finaliza săptămâna aceasta analiza şi o vom trimite în această săptămână", a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Întrebat ce concluzii prezintă analiza realizată de MAE, Meleşcanu a spus că "nu există concluzii există avantaje şi dezavantaje care vor trebuie să fie cântărite când se va lua decizia". Acesta a adăugat, referitor la posibile riscuri de securitate, că acestea "există" şi că este "unul din elemente care trebuie avut în vedere".

În urmă cu două luni, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este şi acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.

Pe 19 iunie, preşedintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Întrebat, la Cotroceni, dacă o hotărâre a Guvernului de a muta ambasada României din Israel ar afecta negocierile privind membru nepermanent la Consiliul ONU, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: "O astfel de decizie ar anula orice şansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de securitate, nu doar acum şi pe viitor. La Guvern s-a început un proces de evaluare. Decizia nu e la Guvern, dar dacă vor să facă o evaluare o pot face, însă nu am primit nicio informaţie despre stadiul acestor evaluări".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici