Năstase: Asumarea răspunderii pe legi atât de importante cum sunt Codurile, o mare greşeală

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, consideră că asumarea răspunderii pe legi atât de importante cum sunt Codurile Civil şi Penal reprezintă o mare greşeală, menţionând, pe blog, că ar vrea să creadă că PSD nu îşi va reconsidera poziţia privind nevoia dezbaterii publice a acestor proiecte.

21 afișări
Imaginea articolului Năstase: Asumarea răspunderii pe legi atât de importante cum sunt Codurile, o mare greşeală

Năstase: Asumarea răspunderii pe legi atât de importante cum sunt Codurile, o mare greşeală (Imagine: Mediafax Foto)

"Guvernul a decis asumarea răspunderii pe Codurile Civil şi Penal la începutul lunii iunie. Deci, rămâne cum au stabilit. Am spus-o în mai multe rânduri şi îmi menţin opinia. Asumarea răspunderii pe nişte legi atât de importante reprezintă o mare greşeală. Este ca şi cum am face acest lucru cu Legea fundamentală. Slava Domnului, acest din urmă lucru nu este posibil, că altfel…", scrie Năstase, pe blogul personal.

În opinia sa, în ultimele săptămâni "s-a văzut clar" faptul că ceea ce era invocat, la începutul anului, drept o condiţie sine qua non pentru un Raport favorabil al CE pe Justiţie nu există.

"Comisia Europeană a spus-o în mod oficial şi nu o singură dată. Mă surprinde faptul că acel partid care invocă de fiecare dată poziţia prietenilor (lor) europeni despre România şi Justiţia de aici pierde din vedere faptul că, fundamental, problema drepturilor omului este de larg interes la nivelul statelor şi instituţiilor europene. Într-o ţară obişnuită să ia prea mult decizii în grup restrâns, probabil că dezbaterea publică pare ceva exotic, însă nu acesta este cazul la cei pe care, atunci când vrem, îi dăm drept exemplu. Prin urmare, nu aş fi deloc surprins ca procedura aleasă pentru adoptarea Codurilor Civil şi Penal să nu fie reţinută ca un element pozitiv de către CE", continuă preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Adrian Năstase aminteşte că aceste Coduri nu vor intra în vigoare imediat după adoptare, ci din 2011, susţinând că "teza urgenţei" ţine de imagine şi nu de oportunitate politică.

"Aş vrea să cred că PSD nu îşi va reconsidera poziţia în ceea ce priveşte nevoia dezbaterii publice a acestor proiecte de Cod. Eu nu spun că ele sunt bune sau proaste. Ceea ce spun este că nu poate decide o mână de oameni, cu atât mai puţin un singur om că s-a găsit cea mai bună formulă posibilă. Şi nu trebuie să avem doar o campanie de «comunicare» a codurilor către populaţie, ci şi o campanie de stimulare a dezbaterii societăţii civile cu privire la conţinutul lor", mai spune el.

Năstase mai scrie că, dacă amendamentele Legislativului au fost acceptate, nu înţelege de ce este nevoie de asumarea răspunderii. "Cine vrea asumarea răspunderii mai trebuie să înţeleagă un lucru: răspunderea nu se impune, ci se asumă - liber, nu la ordin", conchide el.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe Codurile Penal şi Civil, la începutul lunii iunie, a anunţat, luni, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, la finalul şedinţei Coaliţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici