Năsui dă în judecată administraţia prezidenţială pentru refuzul de a da informaţii despre deplasările lui Klaus Iohannis

Deputatul USR Claudiu Năsui a anunţat miercuri că a dat în judecată administraţia prezidenţială pentru refuzul de a furniza informaţii publice despre deplasările preşedinţilor între anii 2010-2023.

843 afișări
Imaginea articolului Năsui dă în judecată administraţia prezidenţială pentru refuzul de a da informaţii despre deplasările lui Klaus Iohannis

Deputatul susţine că a trimis în urmă cu mai mult de 30 de zile o solicitare, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţii publice, şi a cerut informaţii despre numărul deplasărilor preşedinţilor României şi costurile lor.

„Câte au fost? Unde au fost? Câte zile? Cât au costat? Şi cu ce aeronavă a plecat? Şi dacă a fost o aeronavă închiriată cu ce cost? Domnul Iohannis nu cheltuieşte banii lui. Cheltuie banii noştri. Într-o democraţie ar trebui să se ştie lucrurile acestea. E o minimă transparenţă. În statul român, însă, nu numai că aceste informaţii nu sunt pe site, dar se pare că nu le poţi obţine nici la cerere (aşa cum zice legea)”, spune Claudiu Năsui, deputat USR.

Acesta spune că nu a primit răspuns după 30 de zile.

„Oficial, administraţia prezidenţială mi-a cerut mai mult timp. Citez <este necesar un termen mai îndelungat pentru a analiza informaţiile>. A trecut şi termenul acela mai îndelungat. Adică 30 de zile. Şi tot n-au răspuns. Caz clasic pentru statul român. Dar sunt obişnuit. Nu mă dau bătut. De îndată ce se termină procesul vă voi ţine la curent, aşa cum am făcut şi cu ASF. Alţii care au secretizat de la sine putere informaţii pe care le voiau ţinute departe de ochii lumii”, a mai spus Claudiu Năsui.

USR a depus şi un proiect de lege care asigură transparenţa cheltuielilor cu deplasările externe ale preşedintelui Klaus Iohannis, dar a fost respins la Senat şi este ţinut la sertar în Camera Deputaţilor, arată reprezentanţii formaţiunii, conform cărora chiar miercuri USR a cerut dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă, dar PSD şi PNL au respins solicitarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici