Nica: DGIPI nu va fi desfiinţată, va fi o structură europeană

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat, marţi, după audierea în Comisia de apărare din Cameră, că DGIPI va fi o structură europeană, eficientă, care va fi spijinită să îşi facă treaba, în condiţiile în care 90% dintre infractorii din România sunt prinşi de DGIPI.

14 afișări

Întrebat dacă DGIPI va fi desfiinţată, Nica a precizat: "Nu. Ceea ce trebuie să ştiţi este că DGIPI va fi o structură europeană. Vor fi structuri eficiente cu personalul. De data asta vom merge mai mult către oameni şi către pregătirea acestora, să-i sprijinim să-şi facă treaba. Aşa cum ştiţi, 90% dintre infractori sunt prinşi de DGIPI. Cu cât această instituţie are un profil şi mai european, şi mai eficient, cu atât vom fi mai mulţumiţi".

Întrebat dacă, în cadrul audierilor din comisie, a spus despre Cornel Şerban că ar fi avut o activitate de nota zece şi că merita să fie decorat, Nica a precizat: "Am spus că fişa profesională a acestui fost director al DGIPI, din modul în care a fost prezentată, arată că unde a lucrat a avut calificativul foarte bine".

"Activitatea (lui Cornel Şerban, n.r.) desfăşurată în Spania ca ataşat de Interne, privind eliminarea grupurilor criminale care acţionau în Spania, a fost apreciată de către autorităţile spaniole şi române ca fiind foarte bună. A fost directorul Direcţiei de Contraspionaj a DGIPI, iar aceste date sunt publice şi fac parte din fişa profesională", a arătat Nica.

Şeful DGIPI Cornel Şerban, şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA, Petre Pitcovici, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti au fost reţinuţi de DNA, în noaptea de marţi spre miercuri. Potrivit unui comunicat remis, miercuri, de DNA, Cornel Şerban este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în noaptea de miercuri spre joi, ca fostul şef al DGIPI Cornel Şerban, şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA Petre Pitcovici şi omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu să fie cercetaţi în libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, luni, cu conducerile MAI şi DGIPI, o posibilă temă de discuţie fiind reformarea DGIPI, instituţie considerată de şeful statului "nereformată, îmbâcsită". Băsescu nu consideră necesară desfiinţarea DGIPI, ci doar "curăţarea" acesteia.

"Doi şi un sfert e o instituţie nereformată, îmbâcsită, care trebuie curăţată, dar nu desfiinţată, fiindcă este nevoie ca personalul din Ministerul de Interne să fie supravegheat şi să-şi facă treaba, şi nu jocuri politice şi trafic de influenţă. Asta e menirea ei", a afirmat Băsescu, sâmbătă, la Buşteni.

Surse ministeriale declarau, în urmă cu o săptămână, că ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, vrea să desfiinţeze Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi să restructureze "din temelii" Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici